Hopp til innhold

Dyrt å spise sunt

Velger du matvarer med nøkkelhullsmerket kan handlekurven bli opptil 23 prosent dyrere enn ellers.

Nøkkelhullprodukter

Er det prislappen eller innholdet som bestemmer hvilke matvarer du handler?

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Nøkkelhullet

Nøkkelhullsmerket

I Sverige har de merket sunne matvarer med nøkkelhullet i flere år.

Her hjemme i Norge innførte myndighetene nøkkelhullet som et offisielt matmerke i sommer.

Kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet er fastsatt i fellesskap av norske, svenske og danske mat- og helsemyndigheter.

Dyrt

– Prisen hopper raskt opp 21 kroner pr. kg når jeg velger en ost med nøkkelhullmerke, sier Vidar Schanche.

Han er i butikken for å handle middag til familien. Tidligere hadde han et dårlig kosthold, men nå forsøker han å velge sunnere matvarer.

– Nå har jeg nettopp fått lønn, så i dag blir det karbonadedeig til middagen. Det smaker dessuten bedre enn kjøtteig, mener han.

Schanche har rett i at de sunne matvarene er dyre.

FBI tok med seg Carina Alm, seksjonsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, for å sjekke prisen på matvarer med og uten nøkkelhullet på Ica.

Handlekurven med vanlige matvarer kom på 231,50 kroner og handlekurven med nøkkelhullsvarer kom på 316 kroner. De sunneste alternativene kostet 84,50 kroner mer en nmatvarene uten nøkkelhullsmerket.

– At kroppsvekten går ned gjør at matbudsjettet går opp, forteller Schanche.

Se hele FBIs pristest av nøkkelhullvarer her.

Rent kjøtt koster

På Gildes fabrikk i Tønsberg får FBI se hvordan de produserer leverpostei med og uten nøkkelhullsmerket.

– Magre råvarer med lite fett koster mer. Derfor er kjøtt dyrere enn fett, opplyser Ellen Flø Skagen, informasjonssjef ved Gilde.

Dette fører til at leverposteien med nøkkelhullsmerket inneholder ni prosent fett, og er fire kroner dyrere enn den vanlige leverposteien med nesten dobbelt så mye fett.

– Fjern momsen

Carina Alm vil ha myndigheten på banen for å regulere prisene på sunne matvarer.

– Fjern momsen på nøkkelhullsvarene, foreslår hun.

Prisene på sunn og usunn mat varierer fra butikk til butikk.

I de åtte butikkene FBI sammenlignet priser i var prisforskjellen opptil 23 prosent.


Har du råd til alltid å velge de sunne alternativene? Del dine meninger og erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)