– Prisen hopper raskt opp 21 kroner pr. kg når jeg velger en ost med nøkkelhullmerke, sier Vidar Schanche.
Han er i butikken for å handle middag til familien. Tidligere hadde han et dårlig kosthold, men nå forsøker han å velge sunnere matvarer.
– Nå har jeg nettopp fått lønn, så i dag blir det karbonadedeig til middagen. Det smaker dessuten bedre enn kjøtteig, mener han.
Schanche har rett i at de sunne matvarene er dyre.
FBI tok med seg Carina Alm, seksjonsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, for å sjekke prisen på matvarer med og uten nøkkelhullet på Ica.
Handlekurven med vanlige matvarer kom på 231,50 kroner og handlekurven med nøkkelhullsvarer kom på 316 kroner. De sunneste alternativene kostet 84,50 kroner mer en nmatvarene uten nøkkelhullsmerket.
– At kroppsvekten går ned gjør at matbudsjettet går opp, forteller Schanche.
På Gildes fabrikk i Tønsberg får FBI se hvordan de produserer leverpostei med og uten nøkkelhullsmerket.
– Magre råvarer med lite fett koster mer. Derfor er kjøtt dyrere enn fett, opplyser Ellen Flø Skagen, informasjonssjef ved Gilde.
Dette fører til at leverposteien med nøkkelhullsmerket inneholder ni prosent fett, og er fire kroner dyrere enn den vanlige leverposteien med nesten dobbelt så mye fett.