Hopp til innhold

Akeleie

Akeleie (Aquilegia vulgaris) er en gammel plante som er svært vanlig i hagene.

Akeleie

Akeleie er en elegant plante som sprer seg lett.

Foto: Hans H. Bjørstad

Den vanligste og opprinnelige fargen er blå, men akeleie finnes også i rosa og hvite variasjoner. Planten ble opprinnelig dyrket i klosterhagene som medisinplante.

Akeleie kommer opprinnelig fra mellom- og sør-Europa, og Nordvest-Afrika. I Norge er den første gang nevnt av Hildegard Bingen på 1100-tallet. På den tiden var den ansett som en god medisinsk plante. Den skulle være febernedsettende, og virke mot barnekramper og hovne lymfekjertler. Senere har det vist seg at planten inneholder blåsyre, og derfor er farlig å bruke.

Akeleie

En flott staude som finnes i mange fargenyanser.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Akeleien har tykk loddrett rotstokk, og sprer seg derfor ikke med rotsystemet. Planten sprer seg derimot hurtig med sine svarte og tallrike frø. Den dyrkes som staude, men finnes også forvillet langs kirkegårdsmurer, i gamle prestegårdshager og på gamle klosterområder.

Planten trives godt i halvskygge, i næringsrik, fuktig og kalkholdig jord.

Mer om forskjellige akeleie-sorter i Planteguiden

Dette er den første av en serie artikler om stauder fra oldemors tid.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)