Hopp til innhold

– Kartleggingen vil virkelig gi sjokk

Frode Tufte (58) begynte å jobbe for brannvesenet i 1977. For ti år siden ble han rammet av kreft. Han mener jobben i brannvesenet ga han sykdommen.

Frode Tufte

SIKKER PÅ KREFTÅRSAKEN: Frode Tufte fikk i 2000 kreft. Han mener jobben i brannvesenet er grunnen til at han ble rammet av kreft.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Da Frode Tufte jobbet i Bergen brannvesen jobbet han hovedsakelig som feier, men han har også jobbet som røykdykker og drevet med etterslukking av brann.

– Masker og hjelmer smeltet og slanger laget gasser. Så jeg har vært sterkt eksponert for røykgasser og sot i mange år, forteller Tufte til NRK om arbeidet.

I 1999 utviklet han allergisk eksem, noe som medførte en ekstrem kløe over hele kroppen.

– Dette er fortsatt en plage. I 2000 ble det konstantert polypper i endetarmen med carcionid, kreft, som ble fjernet flere ganger, sier Tufte.

– Forårsaket av jobben i brannvesenet

I 2010 ble Frode Tufte operert for prostatakreft. Hele ble fjernet, og etterfulgt av strålebehandling da det var en liten spredning.

Han er ikke tvil om hvorfor nettopp han ble rammet av kreft.

– Dette er forårsaket av min jobb i brannvesenet. Vi lå og krøp inn i hus og piper full i svovel, olje og benzen, og masse farlige stoffer. Jeg hadde på meg en gammel dress, og et lite laken foran munnen, forteller Tufte.

Organisasjonen "Brannmenn mot kreft", krever at styresmaktene undersøker kreftfaren i brannvesenet. Over 30 brannmenn mener de har fått kreft på grunn av jobben.

VIDEO: Gruppen «Brannmenn mot kreft», krever at styresmaktene undersøker kreftfaren i brannvesenet.

Vil ikke forske på kreftfaren for brannfolk

Over 30 norske brannmenn har kontaktet gruppen «Brannmenn mot kreft» . Alle har fått kreft etter et langt yrkesliv og de hevder alle å ha fått kreft av jobben sin. Tufte synes tallet er altfor lavt.

– Bare i Bergen må det være mange flere. Også folk som har dødd av kreft, men de har vel ikke sett sammenhengen som jeg ser nå, at det er jobben som har gitt oss kreft, sier han.

Han mener en kartlegging virkelig vil gi sjokk.

Gruppen «Brannmenn mot kreft» vil nå kartlegge hvor mange norske brannmenn som har fått kreft. I utlandet er det allerede blitt forsket mye på dette, og utenlandske studier viser at denne yrkesgruppen er utsatt for flere typer kreft.

Kreftregisteret bekrefter at brannmenn utsettes for kreftfarlige stoffer. Men de vil likevel ikke forske på kreftfaren. Dette begrunnes med mangel på penger og politisk oppmerksomhet.

Oversikt over brannfolk som har fått kreft:

Brannvesen

Antall brannfolk med kreftdiagnose

Moss

10

Trondheim

4

Røros

2

Oslo

2

Bergen

12 (4 er døde)

Totalt

30

Kilde: Gruppen «Brannmenn mot kreft»

Stortingspolitiker støtter kravene

Kjersti Toppe

STØTTER BRANNFOLKENE: Sp-politiker Kjersti Toppe har forståelse for brannfolkenes krav.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

Stortingspolitiker og nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp) er overrasket over at det ikke er gjort noen kartlegging.

– Jeg synes det er et både fornuftig og forståelig krav som brannfolkene kommer med. Man må få mer sikker kunnskap om miljøfarene som er ved dette yrket, slik at man kan redusere risikoen for sykdomsutvikling. Jeg er positiv til at vi får det til slik at kreftregisteret kan få gjennomført en undersøkelse, sier Toppe.

– Det er ganske innlysende at brannmenn kommer i kontakt med mange forskjellige stoffer som man ikke helt vet effekten av, og at det derfor er et yrke som burde bli prioritert for kartlegging. Jeg er overrasket over at det ikke er gjort allerede, sier Kjersti Toppe.

Hun ønsker å jobbe for at brannfolkenes sak skal få mer oppmerksomhet.

– Denne saken må nok løftes politisk for at en skal få trykk på det ifra vår side, og det har kanskje ikke vært trykk tidligere. Jeg vil gjerne kunne bidra til at det skjer, og så får vi ta det der ifra, sier Sp-politikeren.