Hopp til innhold

Slik skal de nye røykpakkene se ut

EU-kommisjonen går inn for at alle røykpakker skal bli helt hvite innen fem år. Det liker tobakksindustrien dårlig.

Hvit sigarettpakke

De nye sigarettpakkene blir mest sannsynlig helt hvite med produktnavnet i sort, standardisert skrift. Pakkene vil hverken ha bilder eller farger.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto)

EU-kommisjonen har som mål at hele Europa skal bli røykfritt innen 2050, og for å nå det må sterk lut til.

Derfor foreslår de at alle tobakkspakker skal se like ut innen fem år.

Hvite 20-pakker med sort skrift og store helseadvarsler kan derfor bli det eneste som finnes i tobakkshyllene hvis EU-byråkratene får det slik de vil.

– Unge bygger identitet gjennom røykpakker

– Spesielt unge bruker røykpakker til å vise hvem de er. Bare det å røyke er et identitetstegn, og hva du røyker nyanserer bildet ytterligere.

Janne Scheffels

Janne Scheffels, Sirus

Foto: Sirus

Det sier Janne Scheffels ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus). Hun forteller at røykere legger mye identitet i de ulike røykpakkene, og at den identitetsmarkøren kommer til å forsvinne hvis alle pakkene blir like.

– Unge gutter som røyker Rød Marlboro blir gjerne oppfattet som maskuline, mens den hvite Marlboroen oppfattes som mer feminin og elegant. Når pakkene blir like mister de sin identitet, og derfor kan det bli mindre attraktivt å røyke.

I EU-kommisjonens forslag står det at smakstilsatt tobakk, som mentolsigaretter blir forbudt, og at hver enkelt produsent kun skal få lov til å selge én type sigaretter (altså ikke både røde og hvite). De skal også kun selges i 20-pakker med hvitt omslag, såkalt generisk innpakning, ifølge DN.se.

I Australia i 2013

Ny australsk røykpakke

Slik skal de nye australske røykpakkene se ut.

Foto: Australian government/Afp

Scheffels sier at generiske pakker til nå ikke er innført noe sted i verden, så det er ingen som har erfart hvor stor effekten blir. Allikevel er det mye som tyder på at færre kommer til å røyke hvis forslaget blir gjennomført.

– I forsøk har man vist tobakkspakker til ulike grupper, og jevnt over blir de generiske pakkene oppfattet som lite attraktive, sier hun til NRK.no

Et påbud om generiske sigarettpakker er på trappene flere steder i verden. I Australia er pakker med store bilder av helseskadene knyttet til røyking blitt vedtatt og utformet, og vil bli innført i desember 2012.

Se flere av de nye, australske røykpakkene her

– Kontroversielt og problematisk

Tobakksindustrien er ikke særlig imponert over forslaget om hvite, nøytrale røykpakker.

Jan Robert Kvam

Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakkindustriens Felleskontor

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Vi mener dette ikke er veien å gå, sier Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakkindustriens Felleskontor, en organisasjon som i flere år har opptrådt på vegne av norsk tobakksindustri.

– Vi mener advarselen på dagens sigarettpakker om helseskader knyttet til røykring er mer enn tilstrekkelig, sier han.

Kvam varsler at EU vil ha en lang og tøff kamp foran seg, dersom kommisjonen går inn for å legge nye føringer for hvordan pakningene skal se ut.

– Det er et kontroversielt forslag som kan bli problematisk å gjennomføre juridisk. Det er et inngripen i de rettigheter vi har som merkeeiere, sier Kvam.

Saksøkte staten

Karl Erik Lund

Karl Erik Lund, forskningsleder ved Sirus.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Tobakksselskapene har slåss mot alle forslag som gjør røyk mindre synlig. Det sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Sirus.

Lund sier videre at skulle slike generiske pakker bli vedtatt også i Norge, kommer tobakksindustrien ikke til å gi seg uten kamp. Han mener det er et godt tegn på at forslagene faktisk reduserer røyking.

– Det er et godt barometer på effekten når tobakksindustrien er så sterke motstandere, sier han.

Han viser blant annet til tobakksgiganten Philip Morris gikk til sak mot den norske staten i sommer, for å fjerne loven som sier at tobakk skal selges fra grå skap.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)