Hopp til innhold

Enorm prisforskjell hos tannlegene

Forbrukerrådet har undersøkt 36 tannklinikker over hele landet. Én privatklinikk tar mer enn 13.000 kroner for en behandling som "bare" koster 7.855 kroner hos offentlig tannlege. Sjekk alle prisene her!

Boring hos tannlegen

De fleste offentlige tannlegene er rimeligere enn private klinikker.

Foto: Illustrasjonsfoto: Franck Valentin/Colourbox

  • Se alle prisene nederst i artikkelen!

I en omfattende test av tannlegenes priser, tilgjengelighet og vilje til å gi øyeblikkelig hjelp, har Forbrukerrådet avdekket til dels store forskjeller landet rundt.

Undersøkelsen ble gjennomført i 50 byer og tettsteder i høst. Den omfatter 36 tilfeldig utvalgte privatpraktiserende og alle offentlige tannklinikker.

For prisbevisste pasienter kan det være store penger å spare når man trenger hjelp med tennene. Hvis du i det hele tatt får time, da. Undersøkelsen viser nemlig at tannlegetilbudet fungerer svært dårlig i mange lokalsamfunn.

Fourbauset over differansen

- Prisforskjellene er overraskende, sier Terje Kili som er Forbrukerrådets fagdirektør for helse og offentlig sektor.

Spesielt er han forbauset ettersom prisundersøkelsen gjelder standardiserte behandlinger.

Kili mener testen avdekker et stort behov for en egen tannlegeportal på nettet der pasienter kan orientere seg på markedet og undersøke priser som presenteres på en forståelig måte. Han er glad for at regjeringen har satt av to millioner kroner til dette neste år.

LES OGSÅ: Den skjulte tannsykdommen | Thor (42) mister tennene

Her er noen priseksempler fra undersøkelsen:

  • Den offentlige tannhelsetjenesten er stort sett billigere enn den private. Prisforskjellene er størst mellom privatklinikker.
  • Blant de privatpraktiserende, har Lillehammer de laveste prisene (rundt 9600 kroner for inntil fem tannlegebesøk med undersøkelse, reparasjon av tre hull og innsetting av krone, samt ytterligere en undersøkelse med bedøvelse og trekking av én tann).
  • Oslo er blant de dyreste byene, selv om konkurransen om pasientene er stor i hovedstaden. Oslo-prisene er rundt 30 prosent høyere enn på Lillehammer.
  • I noen byer er tannlegeprisene påfallende like mellom de enkelte klinikkene. Andre steder er det store variasjoner. Både i Oslo og Tromsø skiller det rundt 2000 kroner mellom den dyreste og den rimeligste klinikken.
  • Dronningen tannklinikk i Bodø har de høyeste prisene i undersøkelsen. Prislappen på 13.090 kroner er drøyt 5000 kroner mer enn hos de offentlige klinikkene i Hordaland, som tar de laveste prisene. Prisnivået i Bodø er generelt høyt, med liten forskjell klinikkene imellom.

- Dyrt å drive i Bodø

Tannlege Johan A. Furebotten driver Dronningen tannklinikk i Bodø med ti ansatte. Han er overrasket over at klinikken hans kommer ut som testens dyreste.

- Men det er bare 36 private klinikker som er testet. Det betyr ikke at vi faktisk er dyrest i landet, sier han.

- Prisene hos oss er satt i forhold til at vi skal kunne betale utgiftene våre, samt gi kundene et godt tannlegetilbud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Tannlege Johan A. Furebotten

- Dyrt å drive tannklinikk i Bodø, sier tannlege Johan A. Furebotten.

Foto: Kari Skeie / NRK

Furebotten viser til at utstyret i klinikken er nytt og moderne. - Det gjør at vi kan gi et godt tilbud med høy kvalitet. Det er dyrt å drive tannklinikk i Bodø, og vanskelig å få tak i tannleger.

- Vi må ofte strekke oss langt for å få gode fagfolk hit. Det betyr høy lønn. I tillegg er husleieprisene i sentrum høye, sier han til NRK.

Etter å ha sett undersøkelsen vil han nå vurdere mulighetene til å senke prisene på noe av det klinikken gjør.

- Kan det bli billigere?

- Ja, det skal du ikke se bort fra, sier tannlegen.

Fungerer ikke

Tilgangen på tannlege er også undersøkt en rekke steder i landet. I hver femte kommune var det ikke mulig å få bestilt en ordinær årsundersøkelse.

- Der ringte vi alle private og offentlige tannleger, men ble avvist. Resultatet viser at mange norske lokalsamfunn ikke har et fungerende tannlegetilbud, sier seniorrådgiver Geir Røed i Forbrukerrådet.

Han forteller at pasientene noen steder må reise svært langt for å få helt enkel tannbehandling.

I disse ti kommunene fungerer ikke tannlegetilbudet, ifølge undersøkelsen:

  • Nærøy, Vikna og Overhalla i Nord-Trøndelag

  • Bjugn og Meldal i Sør-Trøndelag

  • Fræna i Møre og Romsdal

  • Våler i Østfold

  • Bø i Telemark

  • Evje og Horness i Aust-Agder

  • Kvinesdal i Vest-Agder

Seks av de 10 problemkommunene er i Midt-Norge. - Det ser ut som om situasjonen er vanskeligst i Namdalen i Nord-Trøndelag. Hverken i Nærøy, Vikna eller i Overhalla fikk vi tannlegetime. Vi ble henvist til Namsos, som er en reisevei på opptil to timer, forteller Geir Røed.

Fra Vikna og kommunesenteret Rørvik er det 16 mil til Namsos, og fra Nærøy og kommunesenteret Kolvereid nesten like langt.

- Også på Fosen i Sør-Trøndelag er situasjonen vanskelig. Vi forsøkte forgjeves å få tannlegetime i Bjugn, sier Røed.

- Det er ikke akseptabelt at folk må reise 16 mil for å få en vanlig undersøkelse hos en tannlege, mener fagdirektør Terje Kili. Han kaller det bekymringsfullt at deler av landet ikke har et velfungerende tannlegemarked. - Dette må myndighetene gjøre noe med, sier han.

Bedre i Nord-Norge

I mange år har det vært tannlegemangel nordpå. Men undersøkelsen viser at det nå er mye enklere å få tannlegetime der enn i Sør-Norge.

- Det var overraskende lett å få tannlegetime i nord, både for en vanlig undersøkelse og når tannpinen herjer, sier seniorrådgiver Geir Røed.

- Men prisene i nord var også en overraskelse. De er høye, legger han til.

Uforståelige priser

Forbrukerrådet har også sjekket klinikkenes prisinformasjon, med mildt sagt varierende resultat. Hos mange tannleger er det vanskelig å finne priser i det hele tatt.

Andre steder kan prislistene være temmelig uforståelige for vanlige pasienter. Faguttrykk som rebasering, skallfasetter, ortopantogram og premolar/incisiv/canin er ikke uvanlig.

Mange tannleger bruker også vanskelige begreper på helt ordinær behandling i prislistene sine. For eksempel ekstraksjon om trekking av tenner, molar i stedet for jeksel og anestesi i stedet for bedøvelse.

Verre er det kanskje at hver fjerde privatklinikk ikke har oppdaterte priser, verken som oppslag eller til utdeling. De bryter dermed forskriftene om prisinformasjon.

De offentlige klinikkene kommer bedre ut. Samtlige har prisinformasjon til pasientene, enten som oppslag på kontoret, prisliste til utdeling eller begge deler. Men forståeligheten kan det være så som så med.

Og både hos private og offentlige tannleger er gebyrene ofte ikke tatt med i prislistene. Dette gjelder tjenester som "oppdekkingstillegg" og "hygienetillegg".

Det hører med til historien at flere av klinikkene har endret prisinformasjonen sin etter at de fikk vite om Forbrukerrådets undersøkelse.

LES OGSÅ: Ikke lett å få akutthjelp

Priser på nettet

Bare to av de 21 tannlegekontorene som har egne nettsider, har god prisinformasjon på nettet, ifølge Forbrukerrådets undersøkelse. De to er tannlege Arne Kløve på Heimdal og Majorstua tannhelse i Oslo.

De andre bryter dermed avtalen Tannlegeforeningen har med myndighetene om at tannklinikker med nettsider skal ha prisinformasjon på nettet.

RESULTATENE AV PRISTESTEN:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)