Hopp til innhold

Bruk vaskemaskinen riktig!

Mange har gamle vaskemaskiner som er lite energivennlige. Og noen maskiner lukter dårlig fordi eieren tenker mer på strømsparing enn på vedlikehold. Her er noen tips om riktig framgangsmåte når du vasker tøy.

Vaskemaskin
Foto: CLAUDE PRIGENT / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

En vaskemaskin i en gjennomsnittlig norsk familiebolig på 120 m2 trekker omtrent 450 kWh strøm i løpet av et år. Bruker man også tørketrommel øker forbruket med mer enn det dobbelte, og totalprisen blir cirka 760 kroner året på strømregningen.

Stadig flere av oss tenker strømforbruk når vi kjøper nye hvitevarer. Men fortsatt er det slik at design, kvalitet og brukervennlighet er de aller viktigste kriteriene. Det kan være både dyrt og dumt å velge "feil" maskin. Eller å bruke den gamle på en uøkonomisk måte.

Tørketrommel

Tørketrommelen er en strømsluker, og den sliter på klærne.

Foto: Colourbox

Det danske Elsparefondet har regnet ut at 21.000 tonn CO2 kunne spares hvert år bare i Danmark hvis alle husstander skiftet ut de gamle vaskemaskinene sine med nye og mer energieffektive modeller.

Samtidig ville husholdningenes strømregninger bli redusert med 98 millioner kroner. Det er grunn til å tro at situasjonen ikke er veldig annerledes i Norge.

Det er med andre ord penger å hente hvis man tenker seg om, enten man skal kjøpe nytt eller la den gamle maskinen fortsette å gjøre jobben.

Dette er noen av Elsparefondets viktigste råd for økonomisk og fornuftig bruk av vaskemaskin:

  • Senk temperaturen på vaskevannet. Mye tøy kan faktisk bli rent ved bare 20 grader, men husk å sjekke at vaskemiddelet er beregnet på lave temperaturer.
  • Fyll maskinen helt opp. Den er passe full når du uten å presse tøyet sammen kan holde knyttneven i tomrommet over tøyet.
  • Dropp forvasken og velg heller et kortprogram. Det meste blir rent uten forvask.
  • Bruk tørkesnora. Mange familier vasker klær flere ganger i uka, og det er hundrelapper å spare hvis du dropper elektrisk tørketromling noen av gangene.
  • Velg riktig tørketrommel hvis du kjøper ny. En trommel i energiklasse A bruker nesten 25 prosent mindre strøm enn en C-merket. Også der er det penger å hente, selv om en C-merket modell kanskje har lavere innkjøpspris.
  • Bruker du tørketrommel, bør du sentrifugere grundig. Det gir mindre vann i tøyet, kortere tid i trommelen og dermed lavere strømforbruk.
  • For mye klær i trommelen forlenger tørketida, gir krøllete tøy og høyere strømforbruk. Ikke overfyll!

Ifølge Grønn Hverdag kan det også være lurt å tenke på følgende:

  • Kan du bruke klærne en gang til før du vasker? Vi vasker klær langt oftere nå enn for bare 20 siden. Kanskje litt for ofte?
  • Kokevask bør bare brukes unntaksvis, for eksempel ved sykevask. Det aller meste blir helt rent ved 60 grader. Velg energispareprogram hvis din maskin har dette.
  • Tørketromler bruker ikke bare mye energi. De sliter også på klærne.

SE OGSÅ:

Gode råd for deg som skal kjøpe ny maskin. .

Tips om vannsparing .

Når maskinen lukter vondt

Men i iveren etter å være miljøbevisst og spare strømpenger, glemmer mange å vedlikeholde vaskemaskinen sin. Hvis de da i det hele tatt vet at også slike maskiner trenger ettersyn.

Klesvask med lav temperatur og kort vasketid kan etter hvert medføre ubehagelig lukt fra maskinen på grunn av belegg som fester seg på innsiden.

Feil dosering av såpe og vaskemiddel kan ifølge eksperter også føre til illeluktende belegg av fett og skitt. Ikke bare lukter det vondt, men vaskeresultatet kan også bli dårligere.

Mange som sverger til naturtekstiler bruker ofte ullplagg som vaskes på 30 grader. Hyppig vask ved lave temperaturer kan etterhvert føre til behov for vedlikehold av maskinen.

For å unngå luktproblemer bør du:

  • Vaske med høy temperatur (kokevask / 90 grader) en gang i blant (for eksempel én gang i måneden hvis maskinen brukes ofte). Det mest fornuftige er selvsagt å vaske klær, men du kan også kjøre en forebyggende kokevask i tom maskin.
  • La lokket og såpeskuffen stå åpen når du ikke vasker.
  • Tørke av gummilisten rundt åpningen etter hver vask.
  • Bruke riktig dose vaskemiddel (sjekk såpepakke og maskinens bruksanvisning).

Hvis maskinen din virkelig lukter ille, bør du sjekke om bruksanvisningen har forslag til løsning. Du kan også be om råd og tips fra produsent eller leverandør.

Det danske Forbrugerrådet anbefaler denne litt omstendelige men utvilsomt effektive framgangsmåten for å bli kvitt problemet (uten tøy i maskinen!):

  • Vask tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter maskinoppvaskmiddel med klor. Etter hver runde renser du maskinens sil for å forhindre tetting.
  • Vask en gang til ved 60 grader, men nå uten vaskemiddel for å skylle ut restene av klor.
  • Deretter vasker du ytterligere tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter eller 30 gram sitronsyre tilsatt i vannet hver gang.
  • Kjør til slutt et skylleprogram eller en 60 graders vask for å rense ut det siste av belegget. Nå skal maskinen din være gullende ren innvendig.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)