Hopp til innhold

Derfor bør du spise ingefær

Ikke bare smaker den godt, men ingefærroten har også helsebringende effekter du kan dra nytte av.

ingefær
Foto: frukt.no

 

Har du vondt i halsen eller er plages du av reisesyke? Da kan fersk ingerfær være en enkel, men effektiv løsning.

Krydderplanten, som har vært dyrket i flere tusen år i Asia, har lenge blitt brukt som legemiddel. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise oliven

Hjelper mot mye

Ingefær hevdes å hjelpe mot blant annet kvalme, forkjølelse, influensa, giktsmerter og morgenkvalme.

Ved sår hals kan du for eksempel la en bit ingefær trekke i teen - eller du kan legge en skive ingefær på tungen.

Du kan også lage buljong av ingefær, vårløk, hvitløk og kryddernellik. Blandingen skal få deg til å svette ut, noe som skal virke lindrende på forkjølelsen.

Ingefærolje kan brukes som massasjeolje ved revmatiske smerter og for å øke blodsirkulasjonen i muskulaturen. Bland 3 ml ingefær-, 1 ml rosmarin- og 1 ml einerbærolje med 100 ml vegetabilsk olje.

 LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

- Må forske mer

Det er ingen som vet nøyaktig hvordan ingefær hjelper mot kvalme. Men eksperter tror at krydderurten hemmer signalmottakere i nervesystemet, og at ingefær har sin kvalmestillende effekt i fordøyelseskanalen og i sentralnervesystemet.

Ingefær skal også ha betennelsesdempende effekter og derfor skal den være bra mot giktsmerter.

Men det finnes ingen studier som kritisk har gransket doseringen av ingefær mot de forskjellige plagene.

Og selv om ingefær blir regnet som et trygt naturlegemiddel, er det likevel behov for mer forskning for å avklare risikoen for bivirkninger og interaksjoner med andre legemidler.

LES OGSÅ: Skumle bivirkninger av grapefrukt

 

Syk

Ingefærbuljong kan virke lindrene når du er forkjølet.

Foto: Ill.foto: Linda Haugvaldstad / Scanpix

Slik spiser du den

Det er den kraftige underjordiske stengelknollen på ingefæren som er spiselig. Under vekstperioden får den flere bladskudd og utvekster, og derfor har ingefærroten så spesiell fasong.

Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder.

Du kan også bruke tørket ingefær i matlagingen, men den har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Ingefær inneholder to til tre prosent eterisk olje (ingefærolje) og omkring tre til fem prosent fett. Den er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater og fiber.

  

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)