Hopp til innhold

- Få 80-åringer som orker å jobbe

Dansk professor mener unge bør spare arbeidsår til de blir gamle. – Men arbeidslivet blir stadig tøffere, og jeg har vondt for å se for meg mange 80-åringer i jobb, sier arbeidslivsforsker.

Eldre står lenger i jobb på Nortura

Arkivbilde fra Nortura, der eldre står lenger i jobb.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Den danske professoren James W. Vaupel mener at det ideelle er at du jobber 25 timer i uken, hele arbeidslivet. Men for å få til dette, må du også jobbe flere år totalt.

– Vi bør fortsette å jobbe til vi fyller 80, sier Vaupel, som står i spissen for et nytt forskningssenter ved Syddansk Universitet, i denne artikkelen på NRK.no.

Heidi Nicolaisen

- Det er problematisk å ta det for gitt at man har god arbeidsevne når man nærmer seg 80 år, mener Heidi Nicolaisen i Fafo.

Foto: Fafo

Men det norske Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo), faller ikke pladask for ideen:

- Jeg har vondt for å se for meg en på nesten 80 år som jobber 25 timer i uken. I mange yrker har vi opplevd en intensivering av arbeidsmengden. Kravene til hva den enkelte skal levere, blir høyere, sier Heidi Nicolaisen, arbeidslivsforsker ved Fafo, til NRK.no.

- Umulig å forutse helsen

Den danske forskeren mener at ved å utsette noe av arbeidet til en blir eldre, kan unge få mer tid i hektiske småbarnsår.

Når du er 20 år gammel, vil du gjerne ha mer tid sammen med vennene dine. Når du er 35 år, vil du gjerne ha mer tid sammen med barna dine. Og når du er 70 år, har du kanskje altfor mye tid.

– Vi blir eldre og eldre i Danmark. Barn som er ti år i dag, bør kunne arbeide til de er 80 år, mener James W. Vaupel.

Og vi blir stadig eldre også i Norge. Nylig har norske menn fått seks års ekstra levetid.

- Det høres kanskje fristende ut å forskyve arbeidsmengden mer jevnt gjennom i livet. Men jeg tror problemet med den danske tenkningen, er å ta det for gitt at man har god arbeidsevne når man nærmer seg 80 år. Det er jo umulig å vite på forhånd hvor god helse man vil ha etter fylte 60, mener Nicolaisen i Fafo.

- Diskusjon siden 70-tallet

Den danske forskeren mener det er gode muligheter for at folk kan omfavne ideen. Hovedargumentet er at yngre mennesker på 20–30 får tid til å ta seg av barna sine, drive idrett og andre viktige ting som gir dem et bedre liv.

– Vi vet at eldre vil arbeide lenger hvis de er friske nok. Og jeg tror de unge gjerne utsetter noe av arbeidet til de blir eldre. Jeg tror mange vil foretrekke et nytt system. Men det er noe av det vi skal undersøke på det nye senteret, sier Vaupel.

Max Planck-selskapet i Tyskland er en av verdens mest anerkjente forskningsinstitusjoner. Nå åpner selskapet for første gang et senter i Danmark.

- Vi har jo hatt deler av denne diskusjonen i Norge tidligere også. Også her diskuteres det at eldre bør stå lengre i arbeid, og at arbeidstid kan variere gjennom livsløpet. Dessuten har seks timers arbeidsdag også vært diskutert med ujevne mellomrom siden 70-tallet, forteller Nicolaisen.

- Men når man ellers i Europa snakker mye om arbeidstidsreduksjon, er det ofte som et tiltak mot arbeidsledighet. I Norge har ikke arbeidstidsreduksjon vært så aktuelt for å skape nye arbeidsplasser, fortsetter hun.

Nesten Europas korteste arbeidsuke

Nordmenn jobber allerede nesten færrest timer i Europa. Bare franskmenn, finner og irer har kortere arbeidsuke enn nordmenn. Det viser en undersøkelse fra i fjor fra EUs forskningsinstitusjon Eurofound.

- Hvis du ser på alle arbeidstidsreduksjoner i Norge de siste 100 år, vil en 25 timers arbeidsuke utgjøre en større arbeidstidsreduksjon enn alle de andre til sammen, opplyser Heidi Nicolaisen i Fafo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)