Hopp til innhold

‒ Ikke bare syng med det nebbet du har

– Syng med det nebbet du har, er det mange som sier. Jeg er ikke enig. Det må jo kultiveres, sier kor-legenden Sverre Valen (88). Han har alltid lagt lista høyt.

Valen 1

Kordirigent Sverre Valen (88) i aksjon i sin aller siste konsert. Han leder Adventsangerne i Norderhov kirke - et verdig punktum for en 66 år lang karriere som dirrigent.

Foto: Tor Tjeransen

Han har begeistret geistlige, kongelige og kritikere over hele verden med sine kor. På veggene i den staselige villaen i Sandefjord henger utmerkelser og priser fra kor-konkurranser over hele verden. I glass og ramme henger også hilsenen fra USAs tidligere president Gerald Ford og bildene av Sverre Valen sammen med Dalai Lama, Kurt Waldheim og pave Johannes Paul II.

For å nevne noen.

Siste sjanse

Nå har han blitt en gammel mann, og hører ikke så godt lenger. Det har blitt på tide å gi seg som dirigent, og nylig holdt han sin aller siste konsert.

Valen har alltid hatt høye ambisjoner, og intet mindre enn ”Die Himmel erzhälen” fra ”Skapelsen” av Joseph Haydn ble fremført på den siste konserten. Et dristig valg, med tanke på at koret er et helt vanlig blandakor, og kun har hatt én øvelse å lære det inn på.

– Jeg har alltid likt den. Jeg skulle gjerne dirigert hele Skapelsen om jeg hadde hatt anledning, sier Valen.

Et middels godt kor, et krevende verk og kun én øvelse til å lære det på. NRK var med på det øvelse og konsert. Her kan du høre hvordan det gikk:

Overrasket

Rune Bergmann, dirigent og daglig leder i Norges Korforbund blir litt lattermild når han får høre om Valens siste påfunn.

– Såpass, ja. Men egentlig er jeg mest overrasket over å høre at han gir seg. Jeg så ham dirigere for ikke så lenge siden, og det virket altfor tidlig for ham å gi seg nå .

– Du vet han har blitt 88 år og tunghørt?

– Det stemmer. Men han hører fortsatt mye bedre enn mange andre dirigenter her i landet.

Valen 25

Sverre Valen (88) i aksjon i sin siste konsert i sommer i Norderhov kirke på Ringerike.

Foto: Tor Tjeransen

Den perfekte kombinasjonen

Bergmann tror nøkkelen til Sverre Valens suksess har vært det man kan kalle den perfekte kombinasjonen av omsorg, engasjement og faglighet. Det er trist at det ikke finnes flere som ham, sier korforbundets leder.

– Hva er det han har som ikke andre har?

– Han har løftet fram kor i alle aldre og på alle nivåer. Det er det ikke all som får til. Han har jobbet med alle som er verdt å jobbe med, og har hatt et kontaktnett som vi ikke har sett maken til her i landet. I tillegg har han og kona Mary utgjort et veldig godt team. Man skal ikke kimse av hennes innsats heller.

Barn og unge vil ha krav

Sandefjord jentekor - en nasjonalskatt.

New York Times anmelder etter konsert i Carnegie Hall, New York i 1976.

– Jeg tror vi kan lære mye av Valen. Han har for eksempel skjønt at barn og unge liker å bli stilt krav til. Det er mange som er så redde for å kreve noe av dem , og tror at alt skal bare være kos. Forskning viser imidlertid at barn og unge gjerne vil ha utfordringer og den anerkjennelsen som ligger i forventninger fra voksne, forteller Bergmann.

Valen har lært over 8.000 nordmenn å synge, medregnet alle som har gått i musikkbarnehage hos herr og fru Valen. Han har rørt enda flere tilskuere til tårer. Arbeidet hans kjennetegnes av pirk, perfeksjonisme og en nesten voldsom iver. Drivkraften har vært et utømmelig overskudd av kjærlighet, til både musikken menneskene han har hatt med å gjøre.

– Det holder ikke bare å kunne tolke musikken. Man må også kunne omgås folk.

Valen 26

Mary og Sverre Valen i forbindelse med deres siste konsert i år.

Foto: Tor Tjeransen

Ertet på seg rocke-Norge

Valen er født i 1925, og fortsatt følger han våkent med på utviklingen i samfunnet. På åttitallet ble han kjent for sine nådeløse karakteristikker av pop og rock.

– Det ble bråk, forteller Valen.

– Jeg sa at det nærmest var ukultur. Jeg har ikke noe til overs for den type forvrengning av stemmen. Måten de sto og vrikket på seg syntes jeg dessuten liknet åler som vrir seg i en teine, minnes Valen.

Dette var det ikke alle som tålte, og politiet måtte patruljere rundt Valens hus i Sandefjord, etter at det kom brev med drapstrusler. Konas gitar ble brent på et bål.

– Det er mye søppel i vår tid

I dag er det ”Idol” og andre talentkonkurranser som får gjennomgå.

– De retter ikke på det som er galt en gang. De er bare ute etter å tråkke på den som er med. Folk blir jo helt ulykkelige, stakkars. Og musikken er så banal, så flat. Det er mye søppel, for å si det rett ut. God musikk, derimot, den gjør inntrykk på deg uten billige virkemidler.

Gjennom grundig arbeid og fokus på kvalitet har Sverre Valen (88) dyrket fram korklang i verdensklasse. Vår tids lettvinthet gjør ham trist.
Valen mener at mye er mer overfladisk nå enn før.

– Menneskene påvirkes av det. De merker det ikke selv en gang. Men de påvirkes av alt de omgir seg med. Det er derfor en må pøse på med det som er verdifullt og godt.

Stevnemøter i stua

Valen 24

Mary og Sverre Valen møttes for første gang på en utflukt arrangert av adventistsamfunnet i 1936, der dette bildet ble tatt. Nå har de vært gift i 61 år.

Foto: Privat

Han har alltid hatt tro på kvalitet – og især den gode, klassiske musikken. Den er også sentral for å bevare romantikken gjennom et langt liv. Hver fredag møter han sin kone i stua, hvor de demper belysningen, tenner stearinlys og spiller utvalgt musikk for hverandre.


Bak brilleglassene skinner det fortsatt i øynene når de ser på hverandre, etter 61 års ekteskap.

– Man må være raus, og gi uttrykk for sin kjærlighet. Ikke spare på superlativene, sier Sverre Valen engasjert. Kona Mary stemmer i:

– Han er veldig snill. Og så liker jeg at han faktisk bryr seg om hva jeg har på meg. Venninnene mine kan kjøpe nye kjoler uten at mannen ser det en gang. Også gjelder det å ikke henge seg opp i uvesentligheter. Man må være raus og ikke lage bråk for et dolokk som står oppe, eller for en tannkremtube uten kork. Det er tross alt ikke så viktig.