skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 

Skyskraperengel daler ned i studio

Mandag kommer forfatter Tove Nilsen til Store Studio. Hun gjorde drabantbyen til litterær tumleplass med "Skyskraperengler", og etter 30 år i bransjen skriver hun nå om sine litterære innflytelseskilder.

Publisert 29.04.2005 14:49. Oppdatert 29.04.2005 14:52.
Av Lillian Vatnøy

Tove Nilsen sluttet på skolen som 17-åring for å lese Hemingway og for å skrive selv. Det viste seg å være et klokt valg, selv om hun neppe oppfordrer andre til å gjøre det samme. Fem år senere kom nemlig debutromanen hennes, og siden har det gått slag i slag.

I disse dager gir hun ut boka "Skrivefest", om gleden ved å skrive, om forfattervirkets gleder og sorger, og ikke minst om hvilke forfattere som har inspirert og påvirket henne opp gjennom karrieren som leser og skribent.

Det store gjennombruddet

Tove Nilsen er forfatterveteran, og ødsler villig av sin erfaring. (Foto: Morten Krogvold)
Fra debuten i 1974 med "Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken" tok det ikke mange årene før Tove Nilsen ble en av Norges mest populære forfattere.

Det store gjennombruddet kom i 1982. Romanen "Skyskraperengler" førte til at vi alle var redde for/forelska i Goggen og drømte om å bo i en drabantby som Bøler. Oppfølgeren som kom 14 år senere ble også en suksess.

Lettvekter?

Etterhvert pådro Tove Nilsen seg et, i manges øyne, litt leit bokklubbforfatterstempel. Og det at bøker blir solgt og lest av mange er jo ikke utelukkende heldig i i enkelte kretser, så vips! satt Tove der med et lettvekterstempel.

Da hun ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for "Øyets Sult" i 1993 var det mange som så smått startet en revurdering av Tove Nilsens forfatterskap, og fant ut at hun jaggu ikke var så verst likevel. Nå har litteraturmagasinet Vinduet viet store deler av sin nye utgave til Tove. Er det revolusjon på gang?

Tove Nilsens oppvekstroman "Skyskraperengler" gjorde høyblokka til litterær figur. (Foto: Scanpix)


Erfaren forfatter

Egentlig skulle Tove Nilsens nye bokprosjekt være en kriminalfortelling. Men da hun satte seg ned for å skrive dukket en helt annen bok opp via tastaturet.

Resultatet ble "Skrivefest", hvor Tove blant annet skriver om sju forfattere som har inspirert henne; Ernest Hemingway, Doris Lessing, Gabriel Garcia Marquez, Nicholas Bouvier, Henning Mankell, Elias Canetti og Stephen King.

Vi lurer på...

Tove Nilsen skriver også om egen forfattervirksomhet.

- Etter 30 år i yrket begynner jeg jo å få en viss erfaring, og ønsker å dele den med andre, sier Tove til Vinduet.

Vi lurer på hvordan hun valgte akkurat de litterære forbildene hun skriver om i boka, om hun har noen stalltips til å skape bestselgerromanen og bli styrtrik skribent - og sist, men ikke minst lurer vi veldig på hvorfor forfatter Tove Nilsen fraråder andre å velge forfatteryrket?

Vi spør - mandag 2. mai svarer Tove Nilsen i Store Studio!


LENKER
Ernest Hemingway Les mer om Hemingway
Doris Lessing NY Times' side om Doris Lessing
Gabriel Garcia Marquez Mye informasjon om forfatteren
Henning Mankell Krimforfatterens offisielle hjemmeside
Elias Canetti fikk Nobelprisen i litteratur i 1981, her kan du lese begrunnelsen
Stephen King offisiell hjemmeside
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM LILLIAN VATNØY

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no