skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 

Fra Kosovo-krig til popstjerneliv

Britiske James Blunt vokste opp i et hus uten musikk, gikk på kostskole, og fulgte i farens fotspor da han ble yrkesmilitær. Veien fra oppdrag i Kosovo til et platestudio i L.A. var kortere enn man skulle tro. Møt James i Store Studio mandag!

Publisert 06.04.2005 15:01. Oppdatert 11.04.2005 17:25.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Lillian Vatnøy

Det er ikke så mange følsomme gitarmenn som har bakgrunn som yrkesmilitære - men så er ikke britiske James Blunt som alle andre artister i den etter hvert svært så store sanger/låtskriver-båsen.

Det som imidlertid forener artister som Tom McRae, Thomas Dybdahl og David Gray med James, er at de alle lager musikk som en drøss med nordmenn liker - nemlig var, følsom gitarpop om triste ting som hjerteknus og livets mange bølgedaler.

James Blunt er imidlertid en av de få vi kan komme på som skriver om krig også. Låta "No Bravery" er en fatalistisk sang med sterkt preg av James' opplevelser i Kosovo.

James Blunt er ikke akkurat som alle andre triste unge menn med gitar. Det er helt greit. (Foto: promo)


Ingen musikalsk familie

James kan ikke skilte med en oppvekst preget av musikk. Faren var yrkesmilitær, James flyttet mye rundt, og endte på kostskole allerede som sjuåring. Hjemme fantes det ikke en eneste platespiller, og den aspirerende popstjernen kunne ikke ett gitargrep før langt opp i tenårene.

Dessuten, hvor mange singer/songwritere har du hørt om hvis musikalske preferanser inkluderte navn som Dire Straits (gah!) og Queen (gisp!)? Ikke akkurat den typiske bakgrunnen for James altså. Selv om han bedyrer at musikksmaken har endret seg radikalt med årene - gudskjelov.

Gikk bra til slutt

Fan av James: Elton John. (Foto: Scanpix)
Heldigvis endte det godt: etter å ha skrevet en haug med halvferdige låter mens han tjenestegjorde i Kosovo (James surret gitaren fast til tanksen han kjørte rundt i), sluttet briten i hæren i 2002.

James ville satse på musikken, noe som skulle vise seg å være lurt. Etter spillejobb på South by Southwest-festivalen fikk han platekontrakt, og dro til L.A. for å spille inn albumet "Back to Bedlam". Nå er Elton John fan, kritikerne jubler, og James er klar for verden.

Ferden starter i Store Studio mandag 11. april - dette vil du ikke gå glipp av! Vil du sikre deg billetter til minikonserten med det ferske talentet, sender du en e-post til publikum@nrk.no eller ringer 23 04 21 66.


LENKER
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM LILLIAN VATNØY

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no