skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 

Gutta på arkitektur

Under overskriften "Fantastic Norway" vil Haakon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner forandre norsk kystbyarkitektur ved hjelp av ei rød campingvogn. Mandag parkerer de vogna hos oss.

Publisert 29.04.2005 11:04.
Av Hans Olav Brenner

Med prosjektet "Fantastic Norway" vil Haakon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner forandre norsk kystbyarkitektur ved hjelp av ei rød campingvogn. I Bodø ble det riktignok mer fanatisk enn fantastisk da vogna ble gjennomhullet av 20 skarpe skudd.

Haakon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner vil forandre norsk kystbyarkitektur. (Foto: fantasticnorway.no)


Begynner med seg sjæl

Skal man forandre verden må man som kjent begynne med seg sjæl.

For å forandre norsk arkitektur har Haakon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner, arkitektgutter fra henholdsvis Trondheim og Bærum, begynt med seg selv, en campingvogn og en rundreise i Nord-Norge.

MMS-arkitektur

I campingvogna kan byfolket diskutere arkitektur. (Foto: fantasticnorway.no)
I by etter by plasserer arkitektene en stykk lett synlig campingvogn på et like synlig sted i byen, og vips er vogna full av byboere som snakker og mener om byens arkitektur.

Aasarød og Haffner gir seg ikke med prat: Byens unge blir utstyrt med MMS-telefoner og tar bilder av steder de liker i byen, og før barfotarkitektene forlater byen har de gitt fra seg et arkitektonisk idéforslag til byens beslutningstakere.

Hva er målet?

Målet er å velte småkongelige arkitekter ned fra tronene, og la brukerne få være med og bestemme. Og Erlend og Haakon vil til og med oppdra deg og meg til å bli mer raffinerte og bevisste i vår bedømming av hva som er god og dårlig arkitektur.

Det er ikke lenger nok å kunne skille mellom stygt og pent, nå skal vi lære oss å sette ord på hva vi vil ha og hvordan vi vil ha det. Og da får de som bestemmer se til å bestemme slik at vi blir fornøyd. Demokrati kalles det visst!

Kuler og krutt

Et rødt arkitektkontor på hjul er ikke bare uproblematisk. I nyttårshelgen fikk den røde campingvogna 20 kulehull i siden da den sto i Bodø sentrum.

Ikke alle er like glade når den røde arkitektcampingvogna ruller inn i byen. I Bodø ble vogna pepret med 20 skudd. (Faksimile: Avisa Nordland)


Lite ante vogna at den var i besittelse av en slik sprengkraft.

I Store Studio mandag 2. mai blir det lite skyting, men vi garanterer nystekte vafler, kaffe på termos og ekte camping-stemning.

Siste saker:

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no