skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_teorier_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Teorier Sist oppdatert 13:28
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Postkolonialisme - vesten og de andre

– Postkolonialisme er et samlebegrep for studier som fokuserer på kjennetegn, problemer og spenninger i forholdet mellom Vesten og Den tredje verden, sier professor Jakob Lothe ved Universitetet i Oslo.

Publisert 18.06.2002 13:39. Oppdatert 23.08.2002 14:36.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
- Postkoloniale studier går ut over litteraturforskning i snever forstand, og griper inn i andre felter som historie og andre samfunns- og kulturvitenskaper. Men det er et studiefelt der litteraturen har spilt og spiller en stor rolle, sier Lothe, som blir intervjuet av Ane Farsethås.

Både en situasjon og en teori

– Når du sier postkolonial, så snakker du både om en historisk situasjon – altså den situasjonen at tidligere koloniland ikke lenger er koloniserte – og om en teoretisk tilnærming?

– Ja, men begge deler dessverre i en litt uryddig kombinasjon. Personlig synes jeg at det mest spennende ved begrepet er at det i seg selv er et bidrag til en nyorientering mot historie og kontekst i litteraturvitenskapen.

Ny situasjon etter koloniene

På 90-tallet har det kommet en reaksjon mot de dominerende tekstorienterte retningene – formalisme, nykritikk, strukturalisme og dekonstruksjonen. Postkoloniale studier er en del av den reaksjonen, sammen med for eksempel nyhistorismen.

I motsetning til nyhistorismen er imidlertid postkolonialismen knyttet opp til et konkret saksfelt, nemlig den kulturelle situasjonen etter at de tidligere kolonilandene har fått selvstendighet. Innbyggerne i disse landene utgjør en stor del av verdens befolkning, sier Jakob Lothe.


Les hele intervjuet ved å følge lenkene nedenfor.

POSTKOLONIALISME 
Postkolonialisme - vesten og de andre
1. Imperialisme og frigjøring
2. Politisk sprengstoff
3. Tre historiske forfedre
4. Identitet og maskering
5. Said og ”orientalismen”
6. Conrad: "Mørkets hjerte"
7. Vold og rasisme
8. Grenser og rom
9. Det norske og verden utenfor

 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no