skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Ny Mehamnhøring

Tre nye vitner blir avhørt i Mehamnhøringene i neste uke. Dermed blir det enda en Mehamnhøring, etter at granskingskommisjonen selv trodde den var ferdig.

Publisert 26.10.2004 06:53. Oppdatert 26.10.2004 09:15.
Av Arnt Ryvold

De fire vitnene er en Wiederøe-flyger, en som var med et britisk fly, og en som var på Langnes flyplass i Tromsø, da et britisk Harrier-fly ba om prioritert landing.

Var med RAF-sjefens fly

Den ene er en norsk forbindelsesoffiser som på ulykkesdagen var med i flyet til den britiske sjefen for Royal Airforce-skvadronen på Langnes, Sir Peter Squire. Han ble avhørt av kommisjonen på London-høringa tidligere i høst.

– I London fikk vi se loggboka til Peter Squires flyginger, og der gikk det fram at en norsk offiser var med på skvadronsjefens fly som ulykkesdagen var på vingene i tre kvarter. Denne offiseren har vi fått kontakt med, og han skal fortelle fra turen, sier sier kommisjonsmedlem Ola Steinholt til NRK Troms og Finnmark.

Så prioritert landing på Langnes

Et annet vitne er en pensjonert orlogskaptein som ulykkesdagen var på Langnes Flyplass for å ta imot et VIP-fly med forsvarssjefen ombord, på vei fra Kirkenes. Dette ble forsinka fordi det ble med i letinga etter Wiederøe-flyet. Og mens vitnet venta på toppsjefen, ble han vitne til et Harrier-fly som ba om prioritert landing, og han fikk se hvordan andre fly måtte vike plass.

– Dette med prioritert landing på Langnes - som ikke nødvendigvis betyr nødlanding - har jo vært framme ved flere anledninger og vitneavhør, og er derfor interessant for oss, sier Steinholt.

Har dere nå oversikt over dette Harrier-flyets bevegelser ?

– Ja og nei. Det er lenge siden, og det har vært reist tvil om loggføringa, men jo, vi begynner vel å få et bilde av dette flyet.

Ny utsettelse?

Nå kommer neste ukes høring etter at kommisjonen anså seg ferdig med høringene, kan det bli enda flere?

– Det er ganske forbausende etter så lang tid at det fortsatt dukker opp folk som har ting å fortelle om ulykkesdagen. Man skal ikke utelukke noe, men vi begynner å få tidsnød. Vi skulle levere vår rapport i juni, så fikk vi utsettelse til 1. januar, og nå vet jeg at kommisjonslederen har søkt om ytterligere utsettelse til 1. mars neste år, sier kommisjonsmedlem Ola Steinholt.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no