skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Vet om ulovlig flygning

Mehamnkommisjonen sier det har foregått ulovlig flygning øst for den norske forbudsgrensa.

Publisert 20.09.2005 14:37. Oppdatert 20.09.2005 14:39.
Av Jakob Arvola

FORBUDT OMRÅDE: Det røde området markerer Norges selvpålagte forbudssone for alliert flytrafikk under den kalde krigen.
Mehamnkommisjonen mener det er bevist at ved minst ett tilfelle har Harrier-fly fløyet ulovlig øst for 24 grader øst i Finnmark. Ola Steinholt i kommisjonen sa på en pressekonferanse i Oslo i dag slike flygninger likevel har hatt en mindre dimensjon enn ryktene sier. - Vi har undersøkt ryktene, og har ikke holdepunkter for å si at dette var utbredt.

Avviser konspirasjon

Kommisjonen avviser kategorisk at det har vært en intern sammensvergelse i forsvarskretser som har tildekket den egentlige ulykkesårsaken. - Hvis flyet var i 2500 fot og flyet skulle ha kollidert i den høyden, ville et fremmed fly ha vært synlig på radar, noe vi ikke finner bevist at det var, sa Steinholt.

Han tok også et oppgjør med påstandene om at kommisjonen har behandlet britiske forsvarskilder med silkehånd. - Jeg vet ikke hva man mener vi skulle ha oppnådd dersom vi skulle ha bedrevet en slags revolverjournalistikk overfor britene. Vi finner ingen spor i britiske kilder til støtte for noen kollisjonshypotese, og det vi har fått av opplysninger, er tilfredsstillende for oss, sa Steinholt.

- Håper det blir ro om saken

Kommisjonen mener den har gjort et så grundig arbeid som mulig. - Vi har ikke nøyd oss med hva noen har sagt, men vi har undersøkt en mengde rapporter og logger. Dette har vi gjort så grundig som mulig, og det er ikke mer å forske på, sier Ola Steinholt. - Vitnene vi har intervjuet er ærlige folk, men det skjer erindringsforskyvninger, og det må vi ta høyde for, erkjenner Steinholt.

LENKER
Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no