skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havarikommisjonen som etterforsket Mehamnulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Publisert 20.11.2002 15:18.
15 mennesker omkom i ulykken, som mange mener skyldes en kollisjon mellom Widerøe-flyet og et alliert jagerfly. Mohr avviser overfor P4 at havarikommisjonen har noe å skjule.

– Nei, det vil jeg bestemt imøtegå. Jeg skjønner at min generaltittel gjør at det hefter seg noe hos enkelte mennesker - at vi holder noe skjult. Men det vil jeg altså absolutt avvise. Vi gjorde en jobb, og den gjorde vi godt, sier Mohr.

Tendensiøst i Brennpunkt

Han er i utgangspunktet skeptisk til å uttale seg etter gårsdagens Brennpunkt-reportasje. – Jeg er redd det bare vil gi ytterligere vann på mølla, sier han.

Når Mohr likevel velger å la seg intervjue, så er det fordi han mener at NRKs reportasje var tendensiøs.

– Jeg tar meg alvorlig nær av at vi blir beskyldt for å holde noe skjult. Ikke for egen del, for jeg er rolig, men på vegne av de etterlatte. Når skal de få ro, spør Mohr - og fortsetter:

– NRK har ensidig valgt ut vitner. Det finnes også en minst like lang rekke av vitner som har forklaringer i en helt annen retning enn de som sto fram på TV, sier Mohr. Han spør seg hvorfor ingen av disse er blitt intervjuet.

Ikke jagerfly i området

Han står fortsatt på at det ikke kan ha vært allierte jagerfly på havaristedet på det aktuelle tidspunktet 11. mars i 1982.

– Det er jeg helt sikker på, sier Mohr. Han tror heller ikke det vil ha noen betydning at forsvarssjef Sigurd Frisvold i går gikk ut og opphevet taushetsplikten fra forsvarsansatte som måtte vite noe om ulykken.

Vet årsaken

– Jeg kan ikke skjønne at det skal komme noe som helst ut av det. Det er nesten helt vilt å antyde at etterforskningen skal ha vært en slags lukket affære, sier han til P4.

– Det plager meg at man fortsatt antyder at vi ikke fant årsaken. Vi fant årsaken. Flyet ble regelrett slått ned av turbulente forhold, såkalt "toillvind", som de beskriver det lokalt der oppe, sier Wilhelm Mohr.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no