skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

– Ingenting overrasker lenger

NRK brennpunkt avslørte i går at norske myndigheter visste at et amerikansk spionfly var i områda da Mehamn-ulykka skjedde. Ingenting overrasker lenger, sier pårørende etter Mehamn ulykka.

Publisert 10.11.2004 07:14. Oppdatert 10.11.2004 12:40.
Av Jenny Duesund

Flyet samlet inn informasjon og dersom de ulike granskningskommisjonene hadde visst om dette, kunne mysteriet om ulykka kanskje vært løst for lenge siden.
Inger Luther, som mistet sin far i ulykka, er etter 22 år med granskinger ikke lenger overrasket at ting har vært skjult:

– Jo flere dører i skapet du åpner, jo flere spøkelser ser det ut for at det ramler ut, sier Luther.

Ingen unnskyldning

I går avslørte Brennpunkt at norske myndigheter har visst om at et amerikansk spionfly var på topphemmelig oppdrag øst for ulykkesstedet da femten mennesker mistet livet. Norske myndigheter hadde kjennskap til disse oppdragene, men har tidligere sagt at flyet var sovjetisk. Luther reagerer sterkt på at noen har holdt tilbake opplysninger som kunne gitt dem svar:

– Det finnes ingen unnskyldning. Femten mennesker har mista, og ufattelige lidelser er gjennomprøvd av familiene til de som omkom, sier Luther.

Lite respekt

Hun mener at hvis det virkelig er slik at norske myndigheter på har visst om dette flyet og om den informasjonen det hadde, så vitner det om lite respekt for de som omkom og de etterlatte.

Dag Aamoth i forsvarsdepartementet sa i går til NRK at det som er den tredje granskingskommisjonsen skulle få alle fakta som forsvaret har. Tror Luther at forholdene rundt ulykken endelig skal avsløres fullt og helt?

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått dette spørsmålet. Jeg vet ikke lenger. Av og til så kjenner en at en blir rystet i grunnvollene og det er vi nå. Vi tenker at det er ufattelig slitsomt og vi håper det snart tar slutt, sier Inger Luther.

Granskingskommisjonen for Mehamnulykka skal levere sin rapport 1.mars neste år.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no