skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Kritiserer Mehamn-kommisjonen

Granskningskommisjonene for Mehamn-ulykken er mer interessert i å granske media enn å avhøre sentrale vitner. Det mener journalist Bjørn Nilsen som har jobbet med å oppklare ulykken i over 20 år.

Publisert 30.03.2005 12:41.
Av Silvana Elisabeth Granlien og Silja Arvola

Nilsen har blant annet laget TV-programmer om flyulykken der 15 mennesker omkom i 1982. I dag vitnet han i saken.

Kommisjonen skal foreta en bred granskning for å kartlegge alle omstendigheter ved hendelsesforløp og årsaksforhold knyttet til luftfartsulykken med en Twin Otter nær Gamvik 11 mars 1982. Slik lyder første setning i mandatet til granskningskommisjonen, forøvrig den tredje.

De to første ble utsatt for massiv kritikk, blant annet for å ikke ta seriøst kritikken om at flystyrten skyldes kollisjon med et utenlandsk fly. NATO hadde øvelse i området på den tiden. Vitner som sier de har observert et fremmed fly i området mener de ikke har blitt tatt seriøst.

Etter tidligere Brennpunktprogram på NRK de siste årene ble kommisjon nummer tre opprettet med tidligere dommer Gaute Gregussen som leder.

Oppsiktsvekkende

Bjørn Nilsen var i januar sjøl til stede da kommisjonen avhørte en engelsk flyger. Han sier han var rystet over kommisjonens mangel på profesjonalitet, og reagerte på at flygeren hadde fått tilsendt både Brennpunkt dokumentaren og Nilsens program fra 1988 før han forklarte seg.

– Det er oppsiktsvekkende at kommisjonen gjør det på denne måten, ifølge Nilsen.

Bjørn Nilsen er blant de journalistene som har jobbet mest med Mehamnsaken. I dag har han blitt innkalt som vitne i saken, men først etter å ha henvendt seg flere ganger til kommisjonen for å få forklare seg.

Gransker selv

Nilsen har nå selv tatt kontakt med britiske flyvere. Han ønsker ikke å gå i detalj på hva han gransker.

– Dette er opplysninger som jeg ikke kan gå ut med, jeg har avgitt taushetserklåæriong ovenfor mine kilder og kan ikke gi det videre til en kommisjon. Kommisjonen har til tider gått fram med store beksømstøvler og trapper inn. Det gjør at dører lukker seg og folk ikke vil fortelle det de vet.

– Jeg kan ikke risikere å miste mine kontakter i England, sier Nilsen.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no