skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Hardt ut mot kritikere

Mehamnkommisjonen retter knallhard kritikk mot NRK og andre medier som kommisjonen mener har skapt uro om Mehamn-ulykka.

Publisert 20.09.2005 09:52. Oppdatert 20.09.2005 13:58.
Av Jakob Arvola

Ola Steinholt i Mehamnkommisjonen tror ikke på et omfattende hemmelighold som skulle ha dekket til en kollisjon. - Noen må på et eller annet tidspunkt ha begynt å snakke, sa Steinholt på pressekonferansen i dag. Han rettet hardt skyts mot NRK som han mener må ta ansvaret for at saken har kommet ut av proporsjoner. Kommisjonen avviser all kritikk, og mener dem som kritiserer kommisjonsarbeidet ikke kan ha satt seg nok inn i konklusjonene.

BLIR IKKE TRODD: Per Gavin sier han så jagerfly på radar på vei mot Øst-Finnmark. Kommisjonen tror ikke han snakker sant.
Mehamn-kommisjonen fester ikke lit til påstandene fra pensjonert oberstløytnant Per Gavin om at det var fremmede fly i Øst-Finnmark den dagen Twin Otter-maskinen styrtet. Det skriver kommisjonen i rapporten som ble fremlagt nå klokka halv ti.

Kommisjonen tror heller ikke at en Harrier bad om prioritert landing på Tromsø lufthavn ulykkesdagen. Mehamnkommisjonen konkluderer med at et sammenbrudd i høyderorssystemet er den mest sannsynlige årsaken til flyulykken, som tok femten menneskeliv den 11. mars 1982. Tvert i mot sier kommisjonen at det ikke var sannsynlig at fly fra det britiske flyvåpnet Royal Air Force var i lufta nær ulykkesstedet.

Storøvelse under havariet

Den dagen havariet skjedde, pågikk det en større NATO-øvelse i Nord-Norge. Øvelse "Alloy Express" omfattet allierte skip, fly og ubåter spredt over et stort geografisk område. Kilder og vitner har hevdet at det var fly som deltok i denne øvelsen som var på ulovlig tokt i Finnmark da Twin Otter-maskinen havarerte.


HER KOM FLYET: Grete Mortensen har følt seg mistenkeliggjort siden første dag hun avga forklaring.
I Gamvik stod Grete Mortensen, som kan ha vært det eneste vitnene til øyeblikket da Widerøe-flyet traff havflaten. Hun så noe som lignet snøfokk og hørte det hun karakteriserte som en "hysterisk lyd og et splash". Kort tid etter sier Grete Mortensen at hun så et militært jagerfly over tettstedet Gamvik. Kommisjonen mener at Grete Mortensen kunne ha vært avhørt bedre av de tidligere kommisjonene. - Kommisjonen trekker ikke Grete Mortensens troverdighet i tvil, men den har ikke vært i stand til å finne ut hva slags fly hun kan ha observert, skriver kommisjonen, som ble oppnevnt av Stortinget etter NRKs Brennpunkt-program "Vanskelige vitner" i november 2002. I dokumentaren stod Per Gavin fram med påstandene som kommisjonen nå altså har avvist.

Oppreisning for opprinnelig rapport

STØTTE TIL MOHR: Generalløytnant Wilhelm Mohr ledet de første granskningene av flyulykken.
Det var generalløytnant Wilhelm Mohr som ledet arbeidet i den daværende Flyhavarikommisjonen. Konklusjonen den gang var stort sett identisk med det Stortingets kommisjonen konkluderer med i dag.

Dermed gir kommisjonen oppreisning til Mohr, som var tildels omstridt som leder av havariarbeidet. Kritikere mente at han som fagmilitær ikke var habil nok til å vurdere hva som kunne ligge i vitneobservasjoner av militærfly. Han fikk også kritikk for ikke å ha fulgt opp vitner som meldte seg etter havariet. Her gir kommisjonen kritikerne delvis rett. Som nevnt mener kommisjonen at arbeidet med vitnet Grete Mortensen ikke ble utført så grundig som man kunne ønske.

Støtter kritikk mot NRK

NRK får gjennomgå i rapporten for det kommisjonen mener er dekning som er "ensidig, tendensiøs og villedende". Også her slutter den nåværende Mehamn-kommisjonen seg til den tidligere granskningslederen Wilhelm Mohr, som har ment at NRKs dekning av saken har vært ubalansert og spekulativ.

KRITISK: Flyger Ulf Larsstuvold.
Mangeårig Widerøe-flyger Ulf Larsstuvold har vært blant de fremste pådriverne for en ny gjennomgang av ulykken. Han er på ingen måte fornøyd med sluttresultatet som kommisjonen la på bordet i dag.
- Jeg har ikke lest hele rapporten, men så langt jeg ser er dette en eneste lang støtteerklæring til forrige kommisjoner. Forøvrig er det påfallende at NRK, som bringer kritikk på bordet, får gjennomgå i rapporten, sier Larsstuvold. Han kommer i dag med sterk kritikk av måten kommisjonen har arbeidet på. - Det har eksempelvis vært vanskelig å komme i kontakt med kommisjonen, sier Larsstuvold til NRK Nordaførr. Han har også prinsipielle innvendinger til måten slike kommisjoner blir nedsatt på. - Nå er det store spørsmålet om staten kan oppnevne kommisjoner som frikjenner seg selv, sier Larsstuvold.

LENKER
Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no