skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Nektet å forklare seg

Mehamn-granskerne vurderer å foreta rettslige avhør av et anonymt Mehamn-vitne som nekter å forklare seg. Det sier lederen av Mehamnkommisjonen, Gaute Gregusson.

Publisert 10.05.2004 08:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Eirik Palm

Under høringene i Oslo i forrige uke ble det i tillegg reist tvil om forklaringa til et sentralt vitne i Mehamn-saken. Daværende major Per Gavin har forklart at observasjonene av ulovlig, militær flytrafikk ble loggført, men i loggen sto det ingenting...

En teori har vært at britiske jagerfly på ulovlig tokt, var innblandet da et Widerøefly styrtet utenfor Gamvik og 15 mennesker omkom 11. mars 1982. Gavin har forklart at han så to britiske fly dra inn i flyforbudssonen på radarskopet sitt den aktuelle dagen, og at det ble loggført.

Under høringene i Oslo i forrige uke ble en kopi av loggen fra Sørreisa den aktuelle dagen lagt fram, og der står det ingenting om hendelsen. Samtidig har personen som skrev denne loggen, bekreftet at det er hennes håndskrift.

Gavin er overrasket, men han fastholder at han ba om at observasjonene ble loggført.

Samtidig har et annet anonymt vitne nektet å forklare seg for kommisjonen, angivelig på grunn av taushetsplikt i forhold til USA. Vitnet har i til flere aviser fortalt at han gjennom jobben i Forsvaret har kjennskap til nærkontakten mellom jagerfly og passasjerflyet. Mannen som skal ha jobbet ved Forsvarets stasjon på Reitan, var innkalt, men ville ikke komme. Dermed kan han bli innkalt til rettslige avhør.

– Kommisjonen har ennå ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre, sier Gaute Gregusson.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no