skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Russerne så ingenting

Russiske myndigheter har ingen opplysninger som kan kaste nytt lys over Mehamnulykka i 1982. Det skriver det russiske Utenriksministeriet til Mehamnkommisjonen.

Publisert 26.11.2003 14:01. Oppdatert 26.11.2003 14:07.
Av Eirik Palm

I brevet heter det at ulykka skjedde i et område som det russiske luftforsvaret ikke overvåket, og at det heller ikke ble foretatt avlytting av passasjerflyets samband. Mehamnkommisjonen henvendte seg tidligere i høst til russerne fordi Sovjet overvåket NATO-øvelsen som pågikk på ulykkestidspunktet.

Hadde øvelse

Det er spekulasjonene om en kollisjon med et britisk jagerfly på ulovlig tokt, som er årsaken til at Mehamngranskerne i høst ba russerne undersøke om de har noe materiale om ulykka 11. mars 1982.

Naboene i øst overvåket Nato-øvelsen Alloy Express som pågikk i marsdagene da et Widerøefly styrtet og 15 mennesker omkom.

Men ulykka utenfor dekningsområdet til det tidligere Sovjetunionens luftvern. Det skjedde heller ikke noen avlytting av flyets samband, skriver russerne.

I tillegg blir materiale fra luftverntjeneste og radioavlytting oppbevart i bare fem år, heter det i brevet som den norske ambassaden mottok under et møte i Utenriksministeriet nylig.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no