skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Russerne vil hjelpe Mehamn-granskerne

Russiske myndigheter vil hjelpe til med granskingen av Mehamnulykka. Hangarskip fulgte NATO-øvelse da en Twin Otter styrtet i havet i 1982.

Publisert 04.11.2003 07:55. Oppdatert 04.11.2003 08:58.
Av Eirik Palm

Russiske myndigheter vil samarbeide med Granskingskommisjonen for Mehamnulykka. Det skriver det russiske Utenriksdepartementet. Granskerne er særlig interessert i opplysninger fra hangarskipet «Kiev», som lå utenfor Finnmarkskysten og fulgte NATO-øvelsen «Alloy Express» som pågikk, da ulykka skjedde 11. mars 1982. Det forteller kommisjonsleder Gaute Gregusson.

Fulgte øvelsen

Mange vitner har fortalt at de så fremmede jagerfly i området rundt ulykkestidspunktet, og en av teoriene har vært at et britisk jagerfly på ulovlig tokt, forårsaket ulykka.
«Kiev» var i 1982 en av den sovjetiske nordflåtens stoltheter. Hangarskipet lå omlag 55 nautiske mil nord av Nordkapp, og fulgte med det som skjedde på norsk jord. Skipet kan dermed ha sett om det var annen flyaktivitet i området da en Twin Otter styrtet i havet og 15 mennesker mistet livet.


Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no