skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Vitne endret forklaring

Vitne endret forklaring om flyobservasjon da høringen om Mehamnulykken startet i dag.

Publisert 23.06.2003 11:44. Oppdatert 23.06.2003 11:56.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Silja Arvola og NTB

I dag startet høringen om Mehamnulykken, der 15 mennesker omkom da et Twin Otter fly fra Widerøe styrtet i havet utenfor Omgang. Dette er den tredje granskinga, og målet er å finne det endelige svaret på hva som skjedde 11. mars 1982. Etter Brennpunktprogrammet i vinter stod flere vitner frem og sa at de hadde sett et fremmed jagerfly i nærheten da ulykken inntraff. Men under høringas første dag så har altså et av vitnene endret forklaring.

Tidspunktet endret

Vaktsjef ved tårnet på flyplassen i Mehamn har tidligere forklart at han hørte jagerfly i området før Widerøeflyet kom. Men i dag endret han denne forklaringen.

– Jeg har gått gjennom loggen fra den dagen, og det viser seg at jeg nok har tatt feil tidspunkt. Jagerflyene jeg hørte må ha vært en god stund etter ulykken. Dette kan bety at jeg hørte de norske Starfighter-søkflyene som kom til stedet etter ulykken, forklarte vitnet.

Til sammen fem vitner avhøres i dag, og det er i gjennomsnitt satt av en time per vitne. Et annet vitne som tidligere har forklart at hun så jagerfly over Mehamn ulykkesdagen 11. mars 1982, sto fast ved forklaringen i møtet med den nye granskingskommisjonen mandag.

Ble ikke trodd

– Nå blir jeg vel sur igjen. Og fornærmet, sa vitnet Ester Langås, da hun igjen skulle forklare seg for en granskingskommisjon etter Mehamnulykken. I 1987 forklarte hun seg for den tidligere
granskingskommisjonen, en opplevelse hun gjerne skulle ha vært foruten. Den nå 72 år gamle kvinnen føler at hun ikke ble trodd da hun fortalte om sine observasjoner av jagerfly ulykkesdagen.

– Jeg ble veldig skuffet over ikke å bli trodd, ikke å bli tatt på alvor. Tenk, de spurte til og med om jeg kjente forskjellen mellom et privatfly og et jagerfly. Også jeg som bodde i Hammerfest under krigen, sier Langås til NTB.

Overfor den nye kommisjonen fastholdt hun forklaringen om at hun sammen med den nå avdøde naboen sin så to jagerfly fly i sakte hastighet over Mehamn like før klokken 13.30. Widerøes Twin Otter LN-BNK styrtet i havet sørøst for Gamvik i Finnmark 11. mars 1982, om lag på samme tidspunkt. I tidligere protokollerte forklaringer står det at Langås så ett jagerfly, noe hun nå avviser at hun kan ha sagt.
Langås står også fast ved at været ulykkesdagen var pent.

– Jeg satt ute i solen på sparkstøttingen min, sier hun.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no