skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Rettslige avhør i Mehamn-granskning

Kommisjonen som skal granske Mehamnulykken, skal få rett til å gjennomføre rettslige avhør for å få alle opplysninger på bordet.

Publisert 10.12.2002 14:29. Oppdatert 10.12.2002 14:53.
Stortingets presidentskap skal bestemme hvem som
skal sitte i granskingskommisjonen for Mehamnulykken og hvilket mandat kommisjonen skal ha. Dette vil bli klart på nyåret. Kontroll- og konstitusjonskomiteen avga tirsdag en enstemmig innstilling om gransking av Mehamnulykken.

Samlet politisk miljø

Komiteen ber presidentskapet sette sammen kommisjonen i nær kontakt med de parlamentariske lederne. Det er for å sikre at et samlet politisk miljø står bak dette, sier Martin Engeset (H), nestleder i komiteen. Presidentskapet skal også fastsette en frist for kommisjonen. Saken vil bli diskutert og vedtatt i Stortinget neste uke, og Engeset regner med at kommisjonen vil være klar forholdsvis
tidlig på nyåret.

– Kommisjonen må gjennom en egen lov få rett til å gjennomføre rettslige avhør, slik at de kan få absolutt alle opplysninger på bordet, sier kontrollkomiteens leder Ågot Valle SV)

Vitneplikt

Hun støttes i dette synet av Frp-formann Carl I. Hagen. Kontrollkomiteen ba tirsdag om at Stortingets presidentskap i samarbeid med de parlamentariske lederne oppnevner den nye granskningskommisjonen i Mehamn-saken.

Det er imidlertid klart at vitner som kommisjonen ønsker å innkalle, har møteplikt, og at forklaringsplikten skal gå foran taushetsplikt eller eventuelle tidligere instrukser om taushet fra Forsvaret eller andre.

– Forklaringsplikten skal gå foran, fastslår Frps Carl I. Hagen.

15 mennesker omkom i da et Widerøe-fly i mars 1982 styrtet utenfor Gamvik i Finnmark. Tross flere granskninger har folk ikke slått seg til ro med at den fastslåtte årsaken til ulykken.

Av Bård Wormdal

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no