skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Avviste granskning i mars

Regjeringen fikk vite om Brennpunkt-opplysningene allerede i mars i år, men avviste da behovet for en ny granskning.

Publisert 28.11.2002 12:53.
Allerede i mars i år kom de nye opplysningene som viste at det hadde vært britiske jagerfly i området da widerøeflyet styrtet i havet utenfor Gamvik i 1982. Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo la fram opplysningene for samferdselsminister Torild Skogsholm, og i Stortingets spørretime 27. mars i år rettet Ballo en forespørsel til samferdselsministeren om ny granskning med bakgrunn i de nye opplysningene.

Avviste gransking

– Disse opplysningene er de samme som kom fram under Brennpunkt-programmet. Samferdselministeren svarte i mars at disse opplysningene ikke ga grunnlag for noen granskning.

– Hvordan kan en regjeringsoppnevnt granskningskommisjon ha full tillit og integritet når regjeringa bare for et halvt år siden avviste de samme opplysningen som ikke noe nytt, spør SV-representanten. Han mener at den eneste måten en ny kommisjon kan få tillit på, er om Stortinget utnevner den.

– Hvis ikke vil man kunne spekulere i om tidligere regjeringer har påvirket granskningene og da er det helt nødvendig at det ikke er den nåværende regjeringen som nedsetter kommisjonen, slår han fast.

Ballo har nå sent en forespørsel til Stortingets presidentskap hvor han ber om at det blir fremmet forslag om en bredt sammensatt granskningskommisjon.

Også Sp har foreslått at Stortinget bør utnevne sin egen granskningskommisjon. Under TV-debatten i RedaksjonEN onsdag kveld kom det fram at også representanter fra Forsvaret ønsket en stortingsoppnevnt kommisjon.

Av Silja Arvola

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no