skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

– Hadde kontakt med britene

Det hersker forvirring om britiske myndigheters rolle under de to forrige granskningene av Mehamnulykken. Ragnar Rygnestad, som var sekretær for begge kommisjonene, sier det ble tatt kontakt med Storbritannia.

Publisert 26.11.2002 13:52. Oppdatert 26.11.2002 22:35.
– Kommisjonene som gransket Mehamnulykken hadde kontakt med britiske myndigheter. Det hevder Ragnar Rygnestad, som var sekretær for begge kommisjonene.

Kilder i det britiske luftforsvaret har i dag sagt at kommisjonene aldri kontaktet myndighetene. Men Rygnestad sier han husker at de så på britiske dokumenter og at de var i kontakt med den britiske militærattachéen.

En talskvinne for det britiske forsvarsdepartementet sier britiske arkiver viser at det ikke var noen uregelmessigheter i forbindelse med de britiske jagerflyenes deltagelse i NATO-øvelsen "Alloy Express" i Nord-Norge i 1982.

– Kun spekulasjoner

– Det som er kommet fram i norske medier er kun spekulasjoner. Våre fly hadde ingen tekniske problemer. Det er tull at våre fly kunne ha blitt sett av norske radaroperatører. Vi ser ingen grunn til å kommentere spekulasjonene utover det, sier talskvinnen, som ikke ønsker å bli navngitt.

Det britiske forsvarsdepartementet vil ikke offentliggjøre opplysninger fra sine arkiver, men bekrefter at departementet vil utlevere opplysninger til en ny granskningskommisjonen, hvis det kommer en anmodning fra norske myndigheter om det. En slik anmodning har det britiske forsvarsdepartementet ennå ikke mottatt.

De siste dagene har både det britiske forsvarsdepartementet og det britiske luftforsvaret gått gjennom sine arkiver.
I følge det britiske luftforsvaret har de to granskningskommisjonene i forbindelse med Mehamnulykken aldri rettet forespørsler til britiske myndigheter i forbindelse med Mehamnulykken.

Labour bekymret

En utskrift fra det britiske parlamentet viser at Labour har vært bekymret for dårlig offentlig rapportering av uhell med britiske jagerfly. Representanten Dale Campbell-Savours har hevdet at 31 uhell siden 1980 ikke har vært nevnt i offisielle rapporter til tross for bevis for at flyene enten ikke var mulig å reparere ved ulykkesstedet, ble vraket eller ble transport til depot eller produsent. Dale Campbell-Savours har hevdet at det britiske forsvarsdepartementet har prøvd å begrense denne informasjonen

Avviser intervju

Pressetjenesten i det britiske forsvarsdepartementet avviser NRKs forespørsel om en intervjuavtale med leder av det britiske luftforsvaret, sir Peter Squire. Han var leder for den britiske skvadronen med jagerfly som hadde base i Tromsø, samtidig med Mehamnulykken.

Av Bård Wormdal

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no