Hopp til innhold

Britisk maktovergrep og norsk unnfallenhet på Island?

Mange vil være med å feire at det islandske folk er frikjent av EFTA-domstolen. Men få stilte opp da Island trengte det som mest, heller ikke Norge, skriver Steinar Mediaas.

ICELAND-BANKING-REFERENDUM -

Det islandske folket protesterte mot de grådige bankene i 2008, da finanboblen sprakk. Hjelpen fra Norge kom sent, skriver Steinar Mediaas.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

Kommentarvignett ytring RIKTIG

EFTA-domstolen slo denne uken fast at ingen med loven i hånd kunne kreve at folket på Island skulle gjøre opp for kollapset i banksektoren. Det er mange som vil dele denne seieren med Island – men det er ikke mange å dele den med.

En de kan dele seieren med, er juristen Eva Joly. Hennes juridiske analyse var helt avgjørende da striden sto på som verst, men hun måtte tåle mye motbør for den.

1. august 2009 minner hun de skandinaviske landene om deres svik mot Island. De landene som vanligvis er fanebærere for internasjonal solidaritet, glimrer med sitt fravær når Storbritannia iverksetter terrorlover mot Island. EFTA-domstolenes kjennelse er i realiteten ikke bare en frikjennelse av det islandske folk. Det kaster også et nytt lys på den groteske utpressingen britene, nederlenderne og IMF iverksatte.

LES: Island stevnes for EFTA-domstolen

Sin del av seieren

Men det var ikke bare politisk press. Presset kom fra en rekke økonomer og jurister. En av dem var professor Thorolfur Matthiasson. I likhet med den norske regjeringen, støttet han de britiske og nederlandske kravene.

En de kan dele seieren med, er juristen Eva Joly.

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK

Det er vanskelig å stå for dette i dag. Nå vil alle ha sin del av seieren. Finansdepartementet har allerede meldt seg. Statssekretær Roger Schjerva uttaler til avisen Nationen at «Noreg har vore Islands beste ven gjennom Icesave-saka», og at «dommen er ein siger for Noreg òg».

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Måtte ta ansvaret

Det kan virke som han har glemt sitt eget standpunkt, fra da utpressingen var på sitt aller sterkeste. Den norske regjeringen la seg på Det internasjonale pengefondets linje (IMF), som igjen støttet opp under kravet fra briter og nederlendere. Island skulle ikke motta noe hjelp før den islandske stat tok på seg ansvaret for kollapset i banksektoren. «Det vi kravde var at Island måtte overhalde internasjonale plikter», sier Schjerva i dag.

Island skulle ikke motta noe hjelp før den islandske stat tok på seg ansvaret for kollapset i banksektoren.

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK

Pengeinnkrevere

Det var ingen tvil om hvordan partene oppfattet dette kravet fra Norge. Norske myndigheter hjalp ikke Island da de trengte hjelpen som mest. Den norske regjeringen var pengeinnkrevere for pengefondet og England, sier Eva Joly. Hun har dessverre rett. Våre myndigheter unnlot også å fordømme britenes overgrep da de tok i bruk sin egen terrorlovgivning mot Island. Den norske støtten kom riktig nok etter hvert. Men burde ha kommet mye raskere.

Våre myndigheter unnlot også å fordømme britenes overgrep da de tok i bruk sin egen terrorlovgivning mot Island.

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK

På seierens dag vil alle være helter. Men det er ikke så mange av dem i denne saken. Heller ikke på Island. Det var den islandske presidenten og en folkeavstemning som stoppet Alltingets knefall for briter og nederlendere. Det er også Alltinget som er ansvarlig for den finanslovgivningen Island innførte. De hadde gjort det enkelt for seg selv – de hadde kopiert den norske. Det gjorde de i 2001. Fra dette tidspunktet ble banksektoren deregulert på Island og en finansboble, helt uten sidestykke i verden, ble blåst opp.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook