Hopp til innhold

Dyrker øyne i prøverør

Forskere nærmer seg kur mot blindhet etter å ha dyrka ei netthinne av stamceller for første gang.

MANDATORY USE WITH AFP STORY HEALTH-DISEASE-EYES-VISION-STEMCELL

Dette er resultatet av 3000 stamceller som har fått gjøre det de har lyst til.

Foto: M. Eiraku and Y.Sasai / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Menneskelige organer skapt på laboratorium kan virke som en fremtidsvisjon, men i et laboraturium i Japan er dette i ferd med å bli virkelighet.

– Netthinnevevet i prøverøret er utvilsomt ekte vare. Det etterligna den komplekse strukturen til netthinna på øyet, sier Yoshiki Sasai i rapporten som er publisert i Nature.

– Vi lar det bare skje

Forskerne ved Institute of Physical and Chemical Research i Kobe i Japan ble svært overraska da de så resultatet av forsøket sitt med stamceller fra musefoster.

De hadde håpa på at stamcellene tilsatt proteiner etter hvert skulle bli til et gjenkjennbart organ, men at det skulle bli til noe som minna om ei netthinne etter bare ti dager hadde de ikke trodd.

Tester har vist at cellene fungerer normalt, og er i stand til å kommunisere med hverandre.

– Det viktigste funnet her er at netthinnas struktur er programmert internt - cellene har all informasjon de trenger for å lage ei netthinne. Vi lar det bare skje, sier Sasai til LiveScience.

MANDATORY USE WITH AFP STORY HEALTH-DISEASE-EYES-VISION-STEMCELL

To 'netthinner' utvikla fra stamceller. Det grønne er proteiner som er gjort fluoriscerende for å markere hva som er netthinnevev.

Foto: M. Eiraku and Y.Sasai / Afp

Tilgang på ubegrensa mengder vev

Netthinna består av sju forskjellige celletyper som er organisert i seks separate lag. Den gjør at vi kan se i og med at den består av spesialceller som responderer på lys og sender beskjeder til hjernen. Netthinnesykdommer, som for eksempel retinitis pigmentosa, rammer rundt 1 av 4000 og kan forårsake blindhet.

Hvis teknikken kan overføres til menneskeceller kan den føre til at øyesyke får tilgang på ubegrensa mengder vev som kan erstatte skadde netthinner.

På kort sikt vil det uansett hjelpe de som forsker på øyesykdommer i arbeide med å finne behandlingsformer.

Sasai og flere andre forskere sier i følge Telegraph at det ikke er noen grunn til at teknikken ikke skal fungere akkurat like godt med menneskeceller.

– Bare toppen av isfjellet

Det er ikke bare på øyefronten den nye oppdagelsen kan bidra.

– Det her vil bety mye for konstruksjon av andre organer og vevtyper, sier stamcellebiologen Bruce Conklin til Nature.

– Den viktigste oppdagelsen er i ferd med å synke inn - at disse cellene rett og slett organiserer seg selv.

Robert Lanza, bioteknolog ved Advanced Cell Technology i California, er enig.

– Stamceller er smarte, og dette er bare toppen av isfjellet. Forhåpentligvis er dette begynnelsa på en helt ny fase innen stamcelleforskning.