Hopp til innhold

Oslo klatrer på universitetsrangering

Universitetet i Oslo har karet seg opp på en 89. plass, men ligger fortsatt et stykke bak våre nordiske naboer på en rangering over verdens beste universiteter.

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo ligger på 89. plass over verdens beste universiteter på listen fra QS World University Rankings, som kom tirsdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

QS World University Ranking 2013

Trykk på bildet for å se det i en større versjon.

Foto: Topuniversities.com

Universitetet i Oslo gjør et byks på årets rangering fra QS World University Rankings, og klatrer opp 22 plasser fra 2012.

Det er fortsatt et lite stykke bak de beste universitetene i våre naboland, København universitet (45. plass), Lund universitet (67. plass), universitetet i Helsinki (69. plass) og Uppsala universitet (79. plass).

Universitetet i Oslo har tidligere uttalt at de har ambisjoner om å være blant de 10 beste universitetene i Europa, og best i Norden.

Mens Universitetet i Oslo ligger på 89. plass, er Universitetet i Bergen regnet som det andre beste universitetet i Norge, og ligger på 151. plass.

Trondheims NTNU er hundre plasseringer bak Bergen, og ligger på 251. plass, mens Universitetet i Tromsø er regnet som det 306. beste universitetet i verden.

Les også: Langer ut mot ny kåring: – Feil og nærmest en skandale

Skeptisk rektor

UiO-rektor Ole Petter Ottersen uttaler til NRK.no at han er glad for universitetets forbedrede plassering, samtidig som han er skeptisk til verdien av rangeringer som dette.

– Vi synes det er hyggelig at Universitetet i Oslo går så langt frem på rangeringen, samtidig er det ikke til å legge skjul på at disse rangeringene ofte har et stort metodeproblem, sier Ottersen, og legger til at han derfor tar rangeringen med en klype salt.

Utfordringen med de tre største universitetsrangeringene er nemlig at alle baserer seg på forskjellige kriterier (se faktaboks i høyrespalten).

Årets hopp på 22 plasser kom såpass overraskende på administrasjonen ved Universitetet i Oslo at de tirsdag morgen brukte mye tid på å gå gjennom alle bakgrunnstallene i undersøkelsen for å få en bedre forståelse av hva bykset skyldes.

Les også: Ottersen fortsetter som rektor

Forsterket omdømme

UiO-rektor Ole Petter Ottersen

UiO-rektor Ole Petter Ottersen tar resultatet av universitetsrangeringer med en klype salt.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Slik vi forstår det, er det omdømmet vårt som har styrket seg det siste året. Det henger sannsynligvis sammen med at vi har hatt en mer offensiv internasjonalisering den siste tiden, tror rektoren.

I tillegg antar Ottersen at UiOs 200-årsjubileum i 2011 også har bidratt til å gjøre universitetet mer synlig utenfor landets grenser.

Samtidig falt Oslo ned to plasser på Shanghai-rangeringen, som ble offentliggjort for litt under enn én måned siden. Det er dermed ikke uten grunn at hovedstadsuniversitetet ikke bryter ut i uhemmet jubel ved første øyekast.

Likevel holder rektor Ole Petter Ottersen på ambisjonen om å bli blant Europas ti beste universiteter innen 2020.

– Vi skal iallfall være på linje med de aller beste i Norden, fastslår Ottersen.

– En skandale

Ser vi kun på europeiske universiteter, ligger UiO i dag på en 35. plass.

Øverst på listen finner vi Massachusetts Institute of Technology (MIT), tett fulgt av Harvard universitet. Alle de 11 første universitetene på årets liste er enten amerikanske eller britiske.

QS World University Rankings er en av de tre mest anerkjente universitetsrankingene i verden. På årets Shanghai-ranking (ARWU) ligger Oslo på en 69. plass, mens universitetet lå på 202. plass på Times Higher Educations rangering for skoleåret 2012–2013.

Les også: Norsk utdanning dårligst i Skandinavia

Også UiO-professor Bjørn Stensaker har tidligere stilt svært kritisk til slike kåringer.

– Hele greia er nærmest en skandale. Det er åpenbart noe muffens med metodikken her. Man har for eksempel en faktor som «reputation» som baserer seg på at Times sender ut e-post til en rekke mennesker som så svarer. Men vi vet ikke hvem disse menneskene er, uttalte han i fjor.

Les også: Kamp om studieplasser