Hopp til innhold

Langer ut mot ny kåring: – Feil og nærmest en skandale

Norge kommer dårligst ut i Norden på ny rangering av verdens beste universiteter. – Disse rangeringene er nærmest en skandale, svarer UiO-professor.

Universitetet i Oslo

202: Bak oppussingsfasaden i Oslo ligger det som ifølge kåringen er verdens 202. beste universitet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Norske universiteter gjør det mye dårligere enn både danske og svenske på en ny rangering av verdens universiteter.

Ingen norske universiteter kommer inn blant verdens 200 beste på den årlige rankingen Times Higher Education. Det skriver Universitetet i Oslos nettavis, Uniforum.

I fjor var det nettopp Universitetet i Oslo (UiO) som var best av de norske på 181. plass. UiO er fremdeles best i landet, men har nå falt ned til 202. plass. Universitetet i Bergen ligger som nummer 228, NTNU i Trondheim som nummer 251 og Universitetet i Tromsø helt nede på 301. plass.

Dårligst i Norden

De norske utdanningsinstitusjonene kommer også til kort i sammenligning med våre naboland: Karolinska institutet i Sverige ligger helt oppe på 42. plass, Lunds Universitet ligger som nummer 82, og Uppsala Universitet på 106. plass.

Både universiteter i Finland, Danmark og Island kommer foran de
norske på listen.

Universitetet i Bergen

228: En ny kåring av verdens beste universitet har ikke plass til norske institusjoner i toppen. Universitetet i Bergen havner på 228. plass.

Foto: Thor Brødreskift / Thor Brødreskift

Rankingen måler kvaliteten på blant annet innovasjonsgraden, læringsmiljøet, forskningsresultater og graden av internasjonalisering.

Går opp og ned på listen

Norske høyere utdanninger har gått opp og ned på denne og andre rangeringer de siste årene. I 2010 var blant annet Universitetet i Bergen blant de beste universitetene i Norden, og havnet på 135. plass – som eneste norske universitet på topp 200-listen.

Hvert år gjøres det flere slike kåringer. En spansk kåring tidligere i år plasserte NTNU på topp i Norge og Norden - som Europas 16. beste universitet.

Times Higher Education sin versjon faller ikke særlig god jord hos norske høyere utdanninger.

Leder Øyvind Berdal i Norsk Studentorganisasjon (NSO) er ikke nevneverdig bekymret for den dårlige rangeringen.

– NSO er negative til slike rankinger fordi vi mener de kvantitative mål slike undersøkelser baserer seg på, ikke gir et fullverdig inntrykk av studiekvalitet, sier han til NTB.

Professor Bjørn Stensaker undrer seg over debatten.

– SKANDALE: Bjørn Stensaker stiller seg svært kritisk til metodene bak den nye kåringen.

Foto: Privat
Øyvind Berdal

IKKE BEKYMRET: Øyvind Berdal i Norsk Studentorganisasjon.

Foto: Elizabeth Schei / NSO
Svært kritiske til kåringen

Professor Bjørn Stensaker på Universitetet i Oslo er også kritisk mot kåringen. Han har forsket på slike rangeringer og er nådeløs i kritikken.

– Hele greia er nærmest en skandale. Det er åpenbart noe muffens med metodikken her. Man har for eksempel en faktor som «reputation» som baserer seg på at Times sender ut epost til en rekke mennesker som så svarer. Men vi vet ikke hvem disse menneskene er, sier Stensaker til DN.

Også i Tromsø reagerer man på kåringen.

– Det er feil når Dagens Næringsliv rangerer Universitetet i Tromsø som det dårligste studiestedet i Norden, sier UiT-rektor Jarle Aarbakke.

Han mener fremstillingen gir et uriktig bilde ettersom bare fire av Norges åtte universitet er med rankingen. I tillegg er flere nordiske universiteter bak Tromsø på lista.

– Løpe fortere

UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener at rangeringen ikke viser at UiO er blitt så mye dårligere, men at andre universiteter er blitt mye bedre.

– Norge har bevilget mer penger til forskning og utvikling de seneste årene, men rangeringen viser at det ikke er nok å løpe fortere. Vi må løpe minst like fort som de andre, sier han til Dagens Næringsliv.

Verdens beste universitet ifølge rangeringen er California Institute of Technology i USA, mens Oxford i Storbritannia og Stanford i USA deler andreplassen foran Harvard.

Hovedbygget til NTNU på Gløshaugen

251: NTNU i Trondheim havner godt nede på listen, og må se seg slått av to andre norske universitet.

Foto: Tor Beisvåg