Hopp til innhold

Vil ha vikingsatsing i Borreparken

Vestfoldmuseene vil gjøre Borreparken i Horten til internasjonal vikingattraksjon. Men i England er Vestfolds vikingskatter lite kjent.

Borreparken i Vestfold

Vestfoldmuseene vil gjøre Borreparken i Horten til en internasjonal vikingattraksjon.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Har dere hørt om Vestfold og vikingene?

– Nei, ikke i det hele tatt, burde vi?

Sue og Barkley Saunders besøker Jorvik vikingsenter i York, men at Vestfold i Norge kan vise frem noen av verdens mest unike funn fra tidlig vikingtid, har de aldri hørt om.

Viking-Vestfold lite kjent

Sue og Barkley Saunders

Sue og Barkley Saunders har reist fra sør-England til Jorvik viking centre i York.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det engelske ekteparet blir forundret når de hører at Norge ikke kan vise frem noe tilsvarende Jorvik vikingsenter til sine turister.

– Dere burde ha noe slikt som dette i Norge når folk besøker dere, så de kan se hvordan dere pleide å leve, sier Sue Saunders til NRK.no.

Ben Young jobber med markedsføring for Jorvik vikingsenter. Han svarer det samme som det store flertallet av besøkende i York forteller. Svært få har hørt om Vestfolds unike funn fra tidlig vikingtid.

– Som et område å besøke. Nei, jeg har aldri hørt om Vestfold, sier Ben Young.

En kommersiell miks

Skolebarn i York

En utkledt guide ønsker en engelsk skoleklasse velkommen til Jorvik viking centre. - Vi våger å være kommersielle, sier ledelsen i York.

Foto: Philip Hofgaard

York i Yorkshire nord i England er derimot kjent over hele verden for sitt vikingsenter. En suksessfaktor er at de har våget å blande arkeologi, utstillinger, læring, lek og underholdning under en paraply.

Ben Young i markedsavdelingen til Jorvik viking centre sier det ikke er negativt å være litt kommersiell.

– Vi ønsker ikke at det skal oppleves som altfor seriøst. Den kommersielle siden er definitivt en viktig faktor for hvilket som helst museum, mener Young.

Forsker og reiselivsutvikler Lars Ueland Kobro i Telemarksforskning mener tiden er inne for at Norge tenker nytt og stort om hvordan vikingtida kan formidles til besøkende fra både inn- og utland.

Vil samle Vestfold

– Vi har i hvert fall i Vestfold ikke greid å samle oss om et enkeltprosjekt fordi det er mange kulturer og mange interesser.

Det sier avdelingsdirektør for oldtid, vikingtid og middelalder i Vestfoldmuseene, Lena Fahre, som innrømmer at attraksjonene i Vestfold ikke er gode nok.

Vestfoldmuseene har valgt å satse på Borreparken i Horten. Gravhaugene blant de mange trærne i den vakre parken er majestetiske. Ni storhauger og tre røyser er funnet på området.

I strandkanten er det gode muligheter for å ta imot farkoster slik som Saga Oseberg, osebergskipskopien som ble sjøsatt i Tønsberg i juni 2012.

Gildehallen i Borreparken

Gildehallen i Borreparken slik den så ut i oktober 2012. På vårparten 2013 skal den åpnes for publikum.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ved inngangspartiet til Borreparken fra Hortensveien ligger Midgard historisk senter. Det ble åpnet av dronning Sonja i mai 2000.

Kongshall skal lokke turister

Like ved Midgard står en ny kongshall snart ferdig, og her kan det satses mer, sier avdelingsdirektør i Vestfoldmuseene, Lena Fahre. Ved maksimal utnyttelse kan Midgard-senteret vise til et utstillingsareal på 340 kvadratmeter.

– Byggingen av denne fantastiske hallen vil forandre det bildet om at vi ikke får til noe. Dette blir en attraksjon for Vestfold, Norge og hele verden faktisk, sier Fahre til NRK.no.

Kongshallen, som er en kopi av vikingenes festsal, har fått navnet Gildehallen.

Budsjettsprekk

Bygningen har kostet mye mer enn forventet.

I juni bevilget politikerne i fylkestinget i Vestfold nye 10,5 millioner kroner til hallen. Totalkostaden ligger på i overkant av 25 millioner kroner.

Gildehallen i Borreparken

Treskjærere lager utsmykking på fasaden til Gildehallen i Borreparken i Horten. Avdelingsdirektør for vikingtid i Vestfoldmuseene, Lena Fahre, overvåker prosessen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Årsaken til overskridelsene er forsinkelser, økte utgifter til rådgivning, dyrere materialer enn budsjettert, samt høyere kostnadene til prosjektledelse og montasje.

– Det som har tatt mye tid, er de fantastiske treskjæringene, sier Fahre.

Utskjæringene, utført av flere av de samme folkene som jobbet med vikingskipskopien Saga Oseberg, jobber på spreng.

Byggets fasade og stolpene som bærer konstruksjonen får en vakker utsmykking basert på gamle teknikker.

Ifølge Fahre er det meningen at Gildehallen skal brukes både som et bruksrom for vikingaktiviteter, samt som en festsal med servering av tradisjonsmat.

Overrasket turistsjef

Turistsjefen i York

Gillian Cruddas har vært turistsjef i den britiske byen York i 17 år.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Gillian Cruddas har vært turistsjef i York i 17 år. En bykommune som i antall innbyggere kan sammenlignes med Vestfold.

– Jeg er overrasket over at det ikke er flere vikingattraksjoner i Norge, sier Cruddas til NRK.no.

Hun mener Norge også bør skape en slik attraksjon, og at en gjennomtenkt forretningsplan er alfa og omega.

– Dere trenger sponsorer og støtte fra lokale myndigheter, men det trenger også å være kommersielt levedyktig.

– Jeg er sikker på at det lar seg gjøre, men dere trenger en skikkelig forretningsplan, avslutter den erfarne turistsjefen i York.