Hopp til innhold

Pris til Bastøy fengsel

Får skryt for å fremme menneskeverd og toleranse.

Bastøy fengsel
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

1. november skal det deles ut en helt spesiell pris til Bastøy fengsel.

De får Blanche Majors Forsoningspris, delt ut av Aktive Fredsreiser som, blant annet, gir skoleungdom kunnskap om hva som skjedde under 2. verdenskrig.

– Den får de fordi de arbeider med humanøkologiske verdisyn og forståelse, sier Marit Langmyr i Aktive Fredsreiser.

Tilgivelse og kunnskap

Prisen er inspirert av kvinnen Blanche Major som satt i konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig, og som mistet nesten hele familien sin der. Hun benyttet tiden etter krigen til å fortelle at man ikke kan gjøre noe med fortiden, men med fremtiden. Og at man da trenger tilgivelse og kunnskap.

– Bastøy fengsel har en pedagogisk fremgangsmåte der man søker å ivareta menneskets verdighet. Man erstatter ydmykelse og tvang med visjonen om det frie og ansvarlige mennesket. Det er i tråd med forsoningsprisen, forteller Langmyr.

På nettsiden til Aktive Fredsreiser står det:

«Prisen tildeles personer eller institusjoner som på ulike plan engasjerer seg i forsoningsprosesser og arbeider for å fremme menneskeverd og toleranse. Bastøy fengsels anvendelse av humanøkologiske prinsipper er i tråd med disse statuttene.»

Internasjonalt anerkjent

Blant tidligere vinnere finner man konfliktråder og Kronprins Haakon. Ekstra spesiell blir prisen i år, siden Blanche Major gikk bort i april.

Prisen består av 50 000 kroner, et diplom og en medalje.

– Det er ikke et hvilket som helst fengsel. De er både nasjonalt og internasjonalt kjent for den fremgangsmåten. Og at det har gitt såpass gode resultater. Så det er et spesielt fengsel på veldig mange måter, avslutter Langmyr.