Hopp til innhold

Ingen av kommunevåpen-alternativene til SAS kan godkjennes

Andebu-ordfører synes Riksarkivets regler for å lage nytt kommunevåpen er for strenge. Det mener Riksarkivets saksbehandler også.

Bjarne Sommerstad og Kommunevåpen

FOR STRENGT: Bjarne Sommerstad synes reglene fra Riksarkivet er for strenge.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad, viser frem de tre dokumentene juryen har foreslått som nytt kommunevåpen for nye Sandefjord kommune.

– Foran oss ser vi en fangstmann som kjemper for seg og sitt levebrød, forteller Sommerstad.

Juryen består av blant andre ordførerne i Sandefjord, Andebu og Stokke. De mener fangstmannen representerer nye Sandefjord kommune best, og anbefaler dette som nytt kommunevåpen.

Problematisk våpenskjold

Likevel kan ikke fangstmannen bli Sandefjords nye kommunevåpen når disse tre kommunene blir til én den 1. januar 2017.

I hvert fall om læren om våpenskjold og kommunevåpen, kjent som heraldikk, skal få bestemme.

Kommunevåpen nye Sandefjord

FANGSTMANN: Her er det både harpun, båt og mann med i bildet, noe reglene fra Riksarkivet ikke tillater.

Foto: Sandefjord kommune

– Dette monumentet er mest problematisk. En av innvendingene er om det er for konkret i forhold til hvalfangstmonumentet, sier førstearkivar og saksbehandler ved Riksarkivet, Tor Weidling.

Problemet er også at mannen, harpunen og båten regnes som separate motiver. Regelen tillater kun ett motiv. Det er heller ikke lov å hente figurer fra bestemte byggverk, eller i dette tilfellet et monument.

– Det er strenge regler, og det har det vært i lang tid, helt siden 1930-tallet, forteller Weidling.

Aks nytt kommuevåpen sas

AKS: Riksarkivet ønsker ikke kryssede motiver.

Foto: Sandefjord kommune

Les også: Vil at «Fangstmann» blir SAS-kommunevåpen

For firkantet

Ordfører i Sandefjord Bjørn Ole Gleditsch (H), har tidligere sagt at han ikke er bekymret for at førstevalget skal bli stoppet av Riksarkivet.

– Vi har hatt med en heraldiker som konsulent, og han mener dette våpenet er greit, og at Riksarkivet er rigide i sin vurdering, sa Gleditsch.

Sommerstad prøver å forstå hvorfor Riksarkivet er så strenge på dette.

– Vi prøver å få til noe som er et symbol på denne kommunen. Noe vi kan kjenne igjen, sier han, og tilføyer at han synes Riksarkivet er for firkantet.

Hvalhale kommunevåpen

HVALHALE: Hvalhale i skjoldfot. Riksarkivet mener det er for mange figurer, da en skjoldfot er som en heraldisk figur å regne.

Foto: Sandefjord kommune

Kan bli kaotisk

Dette kan Weidling også si seg enig i. Men disse reglene gjelder ikke bare for Sandefjord. Bare her i Vestfold skal nye Larvik, Holmestrand og Færder kommuner ha nytt kommunevåpen.

Hvis Riksarkivet skal være like strenge som med Sandefjords tre forslag: Fangstmann, aks med tre kryssede kornaks og hvalhale med skjoldfot. Problemet med aks-alternativet er at aksene krysser hverandre, mens hvalhalen og skjoldfoten ses på som to motiver. Sommerstad tror det kan bli kaotisk fremover for alle som skal arbeide frem nye kommunevåpen.

– Jeg er spent på fortsettelsen på kommunereformen hvis ingen av disse går gjennom. Vi har hatt profesjonell hjelp for å komme frem til det vi har nå, sier Sommerstad.

Kan gjøre egenvedtak

Man kan bruke et kommunevåpen som ikke er godkjent av Riksarkivet ved å gjøre et såkalt egenvedtak. Men med det medfølger en rekke bruksbegrensninger på kommunevåpenet, opplyser Weidling.

Fellesnemnda for de tre kommunene møttes mandag denne uka, men valgte å utsette vedtak om nytt kommunevåpen til neste møte 24. mai. Det er venta mye diskusjon rundt valget, ifølge Bjarne Sommerstad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark