Hopp til innhold

Fra trussel til gourmet

Stillehavsøstersen er kjent for å være en invaderende art og en trussel for blåskjell. Men på den positive siden: Her får du råd for å gjøre de uønskede skjellene om til kortreist delikatesse.

Unge stillehavsøsters

KORTREIST MAT: Østers er mest kjent for å spises med sitron eller tabasko. Her får vi flere tips om hvordan vi kan tilberede den større arten vi finner i fjorden, nemlig stillehavsøstersen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Åpner østers

VANLIG ØSTERS: Tønsberg Fisk og Delikatesse selger enn så lenge kun vanlig østers, men tar gjerne inn stillehavsøstersen hvis det blir lov.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Tønsberg Fisk og Delikatesse kunne tenkt seg å ta inn stillehavsøstersen for salg, men da må de tenke alternativt på bruksområdene, det forteller medeier Runar Østgård. Han står i disken med en kniv og åpner opp en liten østers.

Fire ganger større enn vanlig

– Her kan du se at dette er en østers som har en mer håndterbar størrelse når den skal spises på det tradisjonelle viset, med sitron og tabasko. Men tar du en Stillehavsøsters som er fire ganger så stor, så klarer du ikke å spise den slik, for den blir altfor stor, forteller Østgård.

Runar Østgård

ALTERNATIV: Runar Østgård prøver å tenke ut andre måter å spise østers på enn den tradisjonelle måten.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Han mener at stillehavsøstersen er for stor til å spises som tradisjonell østers, og forteller at de må tenke alternativt når den skal fortæres. Han anbefaler folk som plukker selv i Oslofjorden om å varmebehandle denne for å bruke den i forskjellige retter.

– Østersen som finnes i fjorden her nå, har mange flere muligheter fordi den er så stor. Og da begynner man å tenke på andre måter å spise østers på enn vanlige, forteller medeier i Tønsberg Fisk og delikatesse, Morten Ballari.

Han forteller at stillehavsøstersen kan grilles, lages i cevichè, gratineres eller lage saus på dem.

Stillehavsøsters

FIRE GANGER STØRRE: Stillehavsøstersen kan være opp til fire ganger større enn vanlig østers.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

Eget ansvar

Vi har altså fått fortalt at det er lurt å varmebehandle skjellene, og det kan også seniorrådgiver hos Mattilsynet i Vestfold, Heidi Kokkorsvold bekrefte. Hun forteller at bakteriene da forsvinner. Men hun legger til at det er på eget ansvar å spise Stillehavsøstersen.

– Vi har ikke noe varsel på østers, bare blåskjell. Og vi vet veldig lite om hvordan østers tar opp algegifter og andre smittestoffer, men vi vet ikke om disse to skjellene er helt sammenlignbare, tilføyer hun.

Kortreist delikatesse

Og hvis du ønsker kortreist, billig mat og bidra til at østersen ikke sprer seg mer, kan Sveinung Brun Johnsen fra Brødrene Berggren dele noen enkle tips for å lage delikatesser hjemme på eget kjøkken.

1. Dampe

– Du kan dampe de lett i en kjele med litt hvitvin, slik du gjør med blåskjell. Men ikke altfor lenge, for da får du mye tyggemotstand i østersen.

2. Gratinere

– Du kan åpne de for så å gratinere de under grillelementet i ovnen. Her kan du bruke for eksempel litt parmesanost, kryddersmør eller urter. Da gratineres de i skjellet, slik at de kan serveres i skjellet når de er ferdige.

3. Supper og kraft

– Du kan også bruke de i supper og krefter og sånn også, men da må de ikke legges oppi for tidlig, for da kan de bli veldig seige hvis de koker for lenge. Et par minutter er ofte bra, avslutter han.