Hopp til innhold

Amnesty om Shell-forlik: – En milepæl

Shells forlik etter oljeutslipp i Nigeria er en viktig seier for fiskerne som ble rammet, sier Amnesty, som tror det vil komme flere lignende saker i tiden fremover.

Oljeutslipp i Nigeria

RYDDE OPP: En del av forliket Shell har inngått innebærer at selskapet må renske opp oljesøl i Bodo i Nigera. Mannen på bildet viser konsekvensene fra et utslipp fra Shell i 2011. Det er ikke samme utslipp som de nå er dømt for.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

55 millioner pund eller drøye 600 millioner kroner må oljegiganten ut med i forliket Shell har inngått. Bakgrunnen er to store oljeutslipp i 2008, som skyldtes feil på en oljeledning.

Konsekvensene for innbyggerne i området ble katastrofale etter at oljesøl forurenset nærområdet deres.

– Det at man har klart å få Shell til å innrømme at oljeutslippene skyldes at de ikke har tatt vare på sine rustne, gamle oljeledninger, og at man var villige til å inngå et forlik og betale erstatning til disse fiskerne, det er et veldig viktig skritt i riktig retning med å sørge for oppreisning til mennesker som har vært utsatt for denne type miljøødeleggelser, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Millionerstatning

I en flere år lang kamp har også Amnesty jobbet på bøndene og fiskernes side for å dokumentere konsekvensene og omfanget av oljeutslippene.

– Det er en milepæl i et langt og hardt arbeid. Det er nærmest en David mot Goliat-sak, der fattige fiskere og bønder i Nigerdeltaet skulle forsøke å holde oljegiganten Shell ansvarlig for enorme oljeutslipp som har ødelagt disse menneskenes livsgrunnlag, sier Ekeløve-Slydal.

35 av de 55 millionene som skal utbetales fordeles mellom 15.600 fiskere som er rammet av oljeutslippet. De resterende 20 millionene skal brukes i lokalsamfunnet. I tillegg skal også Shell begynne en opprydding i de rammede områdene.

Tror på flere saker

Forliket kan bli viktig også i andre saker, mener Amnesty.

– Det vil nok komme andre lignende saker. For det er klart at når Shell har inngått forlik skyldes det jo at Shells advokater mener det er stor sannsynlighet for at Shell ville bli dømt i en domstol. Det ville nok sett enda mer interessant ut, med tanke på hva selskapet kunne blitt holdt ansvarlig for, sier Ekeløve-Slydal.

Shell sier at lekkasjene som de er ansvarlige for er dypt beklagelig, men de påpeker samtidig at de fleste lekkasjene i området – skyldes omfattende tyveri av olje og ulovlig raffinering.