Hopp til innhold

– Syria har ødelagt produksjonsanlegg for kjemiske våpen

Syria har ifølge OPCW ødelagt alle anlegg og alt utstyr for produksjon og blanding av kjemiske våpen.

FN-inspektører i Syria

FN-inspektører i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Alle anlegg for å lage kjemiske våpen i Syria er ødelagte, ifølge en rapport fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Observatører fra OPCW har selv sett at alt utstyr for å produsere kjemiske våpen på 23 ulike steder er ødelagt, melder Reuters, som har fått se OPCW-rapporten.

OPCW fornøyd

OPCW skal selv ha inspisert 21 av de 23 anleggene. De to resterende skal ha vært for farlige å undersøke. Men utstyret som hadde vært benyttet på disse anleggene var blitt fraktet til et trygt sted hvor inspektørene kunne utføre arbeidet.

– OPCW er fornøyd med å ha verifisert, og sett ødelagt, alle kjente anlegg for produksjon, miksing eller utstyr til fylling av kjemiske våpen, heter det i rapporten.

Syria har dermed holdt en viktig frist i et ambisiøst program for å ruste ned, ifølge OPCW.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jørn Siljeholm

– Dette er veldig gode nyheter, sier risikoanalytiker Jørn Siljeholm.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Gode nyheter

Det er veldig gode nyheter at anleggene for produksjon av kjemiske våpen er ødelagt i Syria, mener tidligere våpeninspektør Jørn Siljeholm.

Ifølge et dokument som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, bekrefter Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) at alle kjente anlegg og alt kjent utstyr for produksjon av kjemiske våpen nå er ødelagt i Syria.

– Dette er i henhold til den offensive tidsplanen. Det er veldig gode nyheter og veldig viktig, sier risikoanalytiker Jørn Siljeholm til NTB.

Han har tidligere vært våpeninspektør for FN i Irak.

Albania et alternativ

Ødeleggelsen av produksjonsanleggene betyr at et viktig usikkerhetsmoment er fjernet, mener Siljeholm.

– Potensialet for produksjon av nye kjemiske våpen i Syria er nå borte. Det gjør operasjonen lettere. Vi vet nå at hvis det kommer noen nye kjemiske våpen, så kommer de fra utlandet, sier han.

Neste trinn blir å få uttransportert og ødelagt de kjemiske stridsmidlene som allerede er produsert i landet. Men det er fortsatt usikkert hvem som kan motta kjemikaliene. Norge har sagt nei, men Albania skal være et aktuelt alternativ.

– Det vi nå bare må håpe på, er at operasjonen ikke blir avbrutt på grunn av borgerkrigstilstanden i Syria, sier Siljeholm.

Risikoen for at dét skal skje, er reell, advarer han.

SISTE NYTT

Siste nytt