Hopp til innhold

«Skiheis» løste krykkjeproblem

Etter flere fantasifulle tiltak, trusler om anmeldelse og bøter for dyreplageri har Vikna kommune endelig funnet en løsning på plagen de fredede krykkjene utgjør.

Løser krykkje-plage med bevegelig innretning på taket

Nå er det slutt på at krykkjene i Rørvik får herje på takene. Se hvordan den enkle men effektiv oppfinnelsen skremmer fuglene.

Den rødlistede måsearten har i flere år vært til stor sjenanse for befolkningen i Rørvik i Vikna. Krykkjene trekker inn til tettstedet for å hekke, og slår seg ned på bryggerekker og andre hustak. På det meste har flere hundre fugler hatt tilhold på museumsbygningen Berggården.

Kommunelegen har pålagt kommunen å gjøre tiltak for å forhindre støy for naboene, men det var ikke før oppfinner Dag Roar Opdal tenkte på skiheiser at problemet løste seg.

– Flere har foreslått å montere noe som beveger seg på taket. Jeg har spunnet videre på den idéen, og plutselig kom jeg på skitrekket jeg brukte som barn i Trondheim, sier han til NRK.no.

– Ideen og gjennomføringen er etter min oppfatning genial, sier ordfører Reinert Eidshaug til Namdalavisa, som først omtalte saken.

Har prøvd både nett og strøm

Krykkjer på Berggården

Museumsbygningen Berggården var spesielt populær blant krykkjene.

Foto: Liv Govasli / NRK
Krykkje fanget i nett

Kommunen fikk bot for å ha brukt nett mot krykkjeplagen.

Foto: Privat
Rørvik

Bryggerekke i Rørvik.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Vikna kommune prøvde først å sette opp nett på taket på Berggården for å hindre krykkja i å hekke. Det førte til at 25 krykkjer viklet seg inn i og ble skadet av nettene. Dyrevernorganisasjonen NOAH raste, og politiet ga kommunen ei bot på 100.000 kroner.

LES: Kommune får bot for dyreplageri

Deretter ble det lagt to strømførende kabler på 450 volt langs takrennene, vindskiene og mønet, hvor krykkja oftest slår seg ned. Dette skulle gi fuglene elektrisk støt.

Men verken de blinkende lysene som ble montert eller strømtrådene forstyrret fuglene nok til at de holdt seg vekk fra taket på det gamle handelsstedet, som eies av Kystmuseet i Nord-Trøndelag.

Tauet går i loop

Dag Roar Opdal jobber som rådgiver i Vikna kommune og er utdannet hekkebiolog. Han forteller hvordan idéen tok utgangspunkt i et skitrekk for barn.

– Slike heiser er en enkel kabel som går i runde. Jeg så derfor for meg en elmotor som trekker en kabel over taket, og med et tau spent ned mot snøfangeren ved takrenna.

Etter få dager var den første versjonen av «krykkje-loopen» ferdig. En kabel blir trukket sakte frem og tilbake, og et tau som er festet på løper over taket i samme tempo.

Den lydløse konstruksjonen gjør at krykkjene ikke får ro til å bygge reir, men uten å skade fuglene. Opdal forteller at det var tusenkunstneren Rune Olsen som tok utfordringen og konstruerte innretningen.

– Rune jobber nå med å videreutvikle loopen, for blant annet å gjøre den mer driftssikker.