Hopp til innhold

Sikrer museumsbygning mot krykkje

Sjøfugl på hustak er et problem i kystbyen Rørvik. Nå skal et gammelt handelshus dekkes med nett.

Krykkje på Berggården

Krykkje på taket av Berggården.

Foto: Liv Govasli / NRK

– Det blir å montere ei grind som vi kan legge et nett oppå for å hindre fuglene å komme seg ned på taket, sier vaktmester Jøran Strømmen ved Kystmuseet.

– Målet er å få bort støyen, og da må fuglene bort.

Krykkje

Krykkje.

Foto: Knut-Sverre Horn
Jøran Strømmen

Jøran Strømmen ved Berggården.

Foto: Liv Govasli / NRK

Stengte krykkjeberg

Hekkende krykkje på hustak har vært et problem i Rørvik i Vikna helt siden et krykkjeberg ved småbåthavna ble dekket med ei not for noen år tilbake

Tildekkingen førte til at fuglene flyttet til hustak i sentrum. Problemet har vært størst ved det gamle handelshuset Berggården.

På det meste har 400 krykkjer holdt til på dette taket, men etter at det ble spent opp vaiere er antallet redusert til rundt 100.

– Det er ikke bra å ha for mye krykkje oppe på taket fordi de skiter. Det tetter takrenner og det har konsekvenser for bygningen, sier museets daglige leder Harald Høgseth til NRK.

Han sier det også er et problem at privatpersoner har vært oppe på taket med den følge at stein har løsnet og flyttet på seg.

– Garn et naturlig valg

– Erfaringene med i hovedsak strekking av tråder viser at det faktisk må gjøres noe annet. Slik bildet i dag tegner, er det garn som er det naturlige valget, sa ordfører Reinert Eidshaug (Ap) i Vikna til Namdalsaavisa i forrige uke.

Han mener at de praktiske erfaringene vil vise om dette er den beste løsningen på sikt.

Tildekking med garn er prøvd før, og Harald Høgseth har ikke tro på at det vil fungere.

– Men kommunen har bestemt at det skal skje, og det er for å imøtekomme dem som er sterkt i mot å ha fugl oppe på taket. Det er for å vise at vi skal prøve å gjøre noe med støyproblematikken, sier Høgseth.

Rødlistet art

Ifølge rødlista fra 2010 er krykkje en sterkt truet art.

Namdalsavisa skriver at miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har gitt anbefalinger om hvordan garnet bør velges og utføres.

Vidden på maskene skal være så stor at fuglene ikke kan sette fast føttene, og tettheten må avpasses sånn at krykkja ikke klarer å etablere reir på taket. I tillegg ble det påpekt at garnet må settes stramt nok og at det må etterses regelmessig.

Allerede før det nye nettet var på plass, måtte vaktmesteren hente ned en skadet krykkje som hadde satt seg fast i gamle garnrester på taket.

– Den måtte jeg bare avlive, som du ser er den skadet i vingene.

– Hvordan ser du på å sette opp mer garn?

– Det kommer til å gå hardt på bestanden, sånn som jeg ser det og har et godt eksempel på her. Det er ikke bra for fuglen, den prøver å sette seg allikevel, sier vaktmester Jøran Strømmen.