Biskopbolig - Den nye biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen og hans kone, flytter inn i denne toppleiligheten på Tangen. Prisen på leiligheten er 8,75 millioner kroner. - Foto: ABCenter /

Den nye biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen og hans kone, flytter inn i denne toppleiligheten på Tangen. Prisen på leiligheten er 8,75 millioner kroner.

Foto: ABCenter

Biskopen får leilighet til nesten 9 millioner

Den nye biskopboligen til Stein Reinertsen koster i underkant av 9 millioner kroner. Det reagerer Høyre-politiker Peter S. Gitmark sterkt på.

Det er Vårt Land som først omtalte saken i dag. Ifølge avisen hadde Opplysningsvesenets fond (OVF), som har ansvar for kirkens preste- og bispeboliger, et budsjett på 8 millioner kroner til den nye biskopboligen.

Prisen på leiligheten som ligger på Tangen i Kristiansand er på 8,75 millioner kroner.

– Gammeldags

Stortingsrepresentant for Vest-Agder Høyre, Peter S. Gitmark, la mandag ut følgende melding på Twitter:

Helt idiotisk at ikke Sørlandets nye biskop kan finne seg sin egen bolig. Nesten 9 millioner kroner for en toppleilighet er ikke hva Kirken burde bruke penger på

Peter S. Gitmark

Til NRK sier Gitmark at han mener at det er unødvendig av den norske kirke å dekke boligutgifter til biskoper.

Peter Gitmark - Høyrepolitiker, Peter S. Gitmark, reagerer på prisen på biskopboligen til Stein Reinertsen og hans kone.

Høyrepolitiker, Peter S. Gitmark, reagerer på prisen på biskopboligen til Stein Reinertsen og hans kone.

– Jeg synes det er gammeldags at den norske kirke skal betale for biskopboliger. Det er forståelig at enkelte prester i avsidesliggende steder får betalt bolig. Å være biskop er noe man er i en lang periode. Hovedsete for biskopene er alltid i en by. Derfor vil det være lett å finne en bolig selv, sier Gitmark til NRK.

Han kaller også den nye boligen til Reinertsen for en «luksusbolig».

– Denne leiligheten ligger i det absolutte øvre prissjiktet i Kristiansand og jeg reagerer på at det er kirken som skal betale for denne leiligheten, sier han.

– Prisene er høye i Kristiansand

Er dette en unødvendig luksus?

– Ja, igjen så mener jeg at dersom dette hadde vært opp til biskopen selv for sine egne midler hadde jeg ikke reagert. Jeg synes beløpet er høyt med tanke på at det er kirkens midler som dekker denne leiligheten, sier Gitmark.

Bernt Aas, avdelingsdirektør for presteboliger i OVF, sier til NRK at han forstår at enkelte reagerer på prisen på den nye biskopboligen.

– Men dette handler jo også om hvor man kjøper bolig. I Kristiansand er prisene høye. Leiligheten er på 150 kvadratmeter, så den er ikke urimelig stor, men den ligger sentralt og da blir prisen deretter, sier Aas.

Stein Reinertsen - Stein Reinertsen og hans kone flytter inn i den nye biskopboligen i april. - Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Stein Reinertsen og hans kone flytter inn i den nye biskopboligen i april.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Men kunne dere ikke funnet en leilighet som var litt rimeligere?

– Vi kunne helt sikkert ha funnet en bolig som både var billigere og dyrere, men vi har landet på et prisnivå som vi mener er rimelig. Vår oppgave var å skaffe den nye biskopen en sentral og hensiktsmessig bolig, sier han.

Hvilken rolle har biskopen selv hatt når det gjelder valg av bolig?

– Vi hadde en enebolig ved Baneheia som vi valgte å selge fordi det var et stort behov for oppussing. Vi hadde da en dialog med biskopen, og han var ikke ekstravagant i sine forventninger. Biskopen har ikke hatt noen aktiv rolle i denne prosessen. Han gav uttrykk for at han ønsket en alminnelig, men bra leilighet som lå sentralt i Kristiansand, forteller Aas.

Stein Reinertsen ble tilsatt som den nye biskopen i Agder og Telemark bispedømme i januar i år. Ifølge Fædrelandsvennen flytter han og kona inn i den nye leiligheten i april.

Video og TV-reportasjer

Trener Kurtovic er glad for å ligge på tabelltoppen etter seier mot Nøtterøy og håper det holder seg slik.
Jerv spretter champagnen etter opprykk
Trener Steinar Pedersen er glad for Jervs opprykk

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.