Mattilsynets distriktskontor i Rogaland og Agder gjennomførte 100 uanmeldte inspeksjoner på serveringssteder i Aust-Agder, Vest-Agder, Dalane, Sirdal og Flekkefjord, Midt-Rogaland, og Haugalandet fra slutten av september til desember 2011.
– Bekymringsfult
Til sammen ble det gitt 72 varsel om forhold som måtte utbedres og fire forhold var så alvorlige at de måtte rettes opp umiddelbart. Kontrollen avdekket flest regelverksbrudd i forhold til orden, renhold og temperaturstyring.
Mattilsynet mener resultatene er bekymringsfulle, selv om bruddene er av forskjellig alvorlighetsgrad.
– Orden, renhold og temperaturstyring er forhold som er en forutsetning for å ha sikker matproduksjon. På fire serveringssteder ble det også gitt omsetningsforbud for mat som ble lagret ved temperaturer som kunne medføre helsefare for forbrukerne og det er alvorlig, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.
Manglende internkontroll
35 av de kontrollerte stedene fikk registrert regelverksbrudd når det gjelder oppfølging av internkontroll og gjennomføring av fareanalyse. Det gjaldt hovedsakelig rutiner for å produsere mat.
– Hensikten med internkontroll er blant annet å ha tenkt gjennom farer som kan oppstå for å sikre trygg mat, og når gode rutiner er utarbeidet må disse følges i praksis. Dette er resultater bransjen må ha fokus på og forbedre, sier Herikstad.
Funnene i Mattilsynets kontroll kan tyde på at mange virksomheter mangler kompetanse innen hygiene og det regelverket som gjelder for virksomheter som tilbyr mat og drikke.
– Det er et lederansvar å gi tilstrekkelig opplæring av medarbeidere, og det må serveringsbransjen følge opp i sitt videre arbeid, sier Herikstad.