Er du en frisk mann som spiser fet fisk, kan du minske risikoen for å få blodpropp i hjertet med 50 prosent. Det viser en ny undersøkelse fra Århus Universitetshospital.
Dermed er det ikke bare pasienter som allerede har hjerteproblemer som har nytte av omega 3-fettsyrer som finnes i blant annet fet fisk.
Forskerne mener man bør spise fet fisk, som laks, makrell og sild, minst to ganger i uka.
Les også
Sushi av laks.
Foto: ScanstockphotoUndersøkelsen har fulgt 57.000 personer i åtte år. Forskerne har målt fettsyresammensetningen i kroppen, og deltakerne har svart på spørsmål om kostholdet.
– Dette er den første landsomfattende undersøkelsen på området som kombinerer spørreskjema med måling av biologisk materiale. Det er en mye mer sikker og følsom metode enn tidligere metoder som bare har brukt spørreskjemaer, sier lege Albert Marni Joensen.
Se i nett-tv
Det deltok også kvinner i undersøkelsen, men det var for få kvinner som fikk blodpropp i løpet av de åtte årene til at resultatene ble like entydige som for menn.
Se også
(Kilde: dagensmedicin.dk)