Hopp til innhold

Fet fisk mot blodpropp

Menn kan senke risikoen med 50 prosent.

Fet fisk
Foto: Erik Hannemann

Er du en frisk mann som spiser fet fisk, kan du minske risikoen for å få blodpropp i hjertet med 50 prosent. Det viser en ny undersøkelse fra Århus Universitetshospital.

Dermed er det ikke bare pasienter som allerede har hjerteproblemer som har nytte av omega 3-fettsyrer som finnes i blant annet fet fisk.

Forskerne mener man bør spise fet fisk, som laks, makrell og sild, minst to ganger i uka.

Les også
Ikke ett fett
Hvilken type fett trenger jeg?

Sushi

Sushi av laks.

Foto: Scanstockphoto

Undersøkelsen har fulgt 57.000 personer i åtte år. Forskerne har målt fettsyresammensetningen i kroppen, og deltakerne har svart på spørsmål om kostholdet.

– Dette er den første landsomfattende undersøkelsen på området som kombinerer spørreskjema med måling av biologisk materiale. Det er en mye mer sikker og følsom metode enn tidligere metoder som bare har brukt spørreskjemaer, sier lege Albert Marni Joensen.

Se i nett-tv
Riktig fett til steking
Riktig fett i kaldmat

Det deltok også kvinner i undersøkelsen, men det var for få kvinner som fikk blodpropp i løpet av de åtte årene til at resultatene ble like entydige som for menn.

Se også
Mat for bedre helse med Fedon Lindberg

(Kilde: dagensmedicin.dk)

TV og radio

Kikertvannet er en vegansk eggehvite som kan brukes i desserter

Sjekk hva du kan lage istedenfor

Datingappene selger deg drømmen om kjærlighet. Men de tjener penger på at forblir singel og ensom.