Hopp til innhold

Kommuner drømmer om langdistanseforhold

Ett sted i landet drar to kommuner flørten langt. Uten felles grense og minst en 20 minutters kjøretur mellom hverandre diskuterer de likevel en fremtid sammen.

Hurdal og Ullensaker kommuner

Oppdatert onsdag formiddag: Kommunen skal hete Gardermoen kommune.

I dag undertegner Ullensaker og Hurdal intensjonsavtale om å slå de to kommunene sammen. Trolig finnes ikke maken i landet.

– Vi synes dette er det naturlige valget når de andre kommunene på Øvre Romerike ikke ønsker å jobbe for en felles kommune, sier Runar Bålsrud (V). Han er ordfører i landlige Hurdal, en kommune med drøyt 2500 innbyggere.

Det er i dag kommuner som er delt av en fjord, slik at man må kjøre via andre kommuner for å komme til sitt kommunesenter. I kommunereformen diskuteres det flere steder sammenslåinger som kan gi lignende resultat, for eksempel Harstad og Ibestad i Troms.

Statssekretær Grete Ellingsen

Lover å ikke sette opp bom

Hans Thue, ordfører Nannestad

Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Men hva sier ordføreren i en av kommunene som ligger mellom Ullensaker og Hurdal?

– Neida, vi lover å ikke sette opp noen bom. Noen straffetoll skal det heller ikke bli. Men det er klart det er en underlig konstellasjon. I resten av Norge kobler man sammen kommuner som ligger inntil hverandre, sier ordfører Hans Thue (Ap) i Nannestad.

Selv har han ikke noe ønske om å bli med i storkommunen - en holdning han deler med flere av kollegene på Øvre Romerike. Noen har spekulert på om annonseringen av forholdet mellom Ullensaker og Hurdal er en plan for å få Stortinget til å tvinge flere kommuner med i samarbeidet.

– Nei. Det er det ikke. Vi må se på de behovene og ønskene vi har, hvordan vi kan videreføre vårt lokalsamfunn inn i framtida. Da har vi sett at ved å samkjøre vår kommune med Ullensaker kommune, så tror vi at det kan bli en god kommune, sier Hurdals ordfører Runar Bålsrud.

Ifølge kommunaldepartmentet er det ikke noe i veien for sammenslåing mellom kommuner uten felles grense.

Hvis kommunestyrene i Hurdal og Ullensaker gjør vedtak om at de to kommunene vil slå seg sammen, vil regjeringen ta det med i vurderingen som legges frem for Stortinget våren 2017.

Statssekretær Grete Ellingsen
Runar Bålsrud, ordfører Hurdal

Ordfører Runar Bålsrud i Hurdal snakker ikke med naboen på andre siden av kommunegjerdet - men naboen bortenfor det igjen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Knut Fredrikstad, Hurdal

– Det virker jo i utgangspunktet litt rart, men jeg tror det kan dra med flere tilliggende kommuner, sier Knut Fredrikstad utenfor bensinstasjonen i Hurdal. Han er for at Hurdal og Ullensaker skal snakke om å slå seg sammen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Brita Minge, Hurdal

– Jeg syns det er vanskelig å se det for meg. Jeg vet ikke om det er positivt eller negativt, sier Brita Minge.

Foto: Dag Aasdalen / NRK