Hopp til innhold

58 ran meldt hittil i november i Oslo

Hittil i november er det anmeldt 58 ran i Oslo, et snitt på over tre ran per dag. Politiet har identifisert 22 antatte gjerningspersoner for disse ranene.

Ran i Borggata i Oslo

EN AV MANGE: Politi i Borggata i Oslo der en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn torsdag kveld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ni av disse var under 18 år. 14 av dem er norske statsborgere, og de fleste av disse er født i Norge, går det fram av politiets statistikk.

I Oktober var det 120 anmeldelser og i september 103 anmeldelser. Den verste ransbølgen på fem år har rammet hovedstaden denne høsten. Tall fra politiet viser at det i september og oktober ble anmeldt 223 ran eller ransforsøk i Oslo. Pr. 1. november var det anmeldt rundt 800 ran i Oslo.

18 prosent oppklart

Etter årets ti første måneder gir dette en økning på 11,9 prosent i forhold til samme perioden i fjor. Oppklaringsprosenten for ran de 10 første månedene i år er på 18 prosent.

Den forrige ransbølgen i Oslo var i oktober og november 2011. I november 2010 ble det anmeldt 122 ran, mens det i oktober 2011 ble anmeldt 118 ran

40 prosent av kriminaliteten i Oslo skjer i området til Grønland politistasjon, som blant annet dekker Grønland, Karl Johan, Grünerløkka, Torshov og Sagene.

Den nye ransgruppa til Oslo-politiet startet sin virksomhet i sommer, og består av rundt 15 etterforskere og annet personell.

Senest på søndag ble fire menn pågrepet etter et ransforsøk på Grünerløkka.

Har du tips eller innspill til dette temaet? Tips NRK!

(Saken fortsetter under videoen)

Justisministeren Anders Anundsen (Frp) er fornøyd med møtet med Oslo-politiet, hvor de kom med tiltak mot ran.

SE VIDEO: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er fornøyd med Oslo-politiets tiltak mot ran. Fra 'Dagsnytt 18' mandag 18.11.13.

Fornøyd med tiltak

I et møte med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mandag forsikret Oslo-politiet om at de setter inn ekstra ressurser for å forhindre ran, og at den generelle innsatsen mot ran og innsatsen mot helerileddet styrkes. Anundsen har tillit til at Oslo-politiets tiltakspakke vil ha effekt.

– Vi har hatt et veldig konstruktivt og godt møte med Oslo-politiet i dag. De har fortalt om hva de har gjort og hva de kommer til å gjøre fremover for å få bukt med ransbølgen vi står overfor, sa Anundsen på NRKs «Dagsnytt 18».

– Det viktigste nå, i den akutte fasen vi befinner oss i nå, er at politiet må være til stede i Oslo, mente justisministeren.

I tillegg vil regjeringen vurdere mulighetene for å øke kapasiteten på politiets utlendingsinternat på Trandum.

For lovbrytere under 18 år er det ikke vanlig å bruke varetekt. Anundsen vil derfor i stedet undersøke mulighetene for å etablere en ungdomsenhet på Øslandet for å styre unge lovbrytere unna en kriminell løpebane.

«Hurtigspor»

Justisministeren å sette i verk en prosess med å utvise de åtte personene som er tatt for ran, som ikke er norske statsborgere, så fort som mulig.

Anundsen påpeker at det ligger en utfording i å få en rask reaksjon etter lovbrudd. Kapasiteten i fengslene er sprengt, det er nesten ikke mulig å oppdrive varetektsplasser, og i tillegg er belastningen i domstolene sterk.

– Vi har i dag diskutert hvordan vi skal få opp et slags hurtigspor for å sikre at det er rask sammenheng mellom overtredelse, pådømmelse og soning, fortalte Anundsen.

Han minner også om at regjeringen har foreslått 100 millioner ekstra i bevilgninger til politiet, for at politikraften skal økes. Penger fra denne potten kommer også Oslo-politiet til gode.

(Saken fortsetter under videoen)

- Vi har i dag diskutert hvordan vi skal få opp et slags hurtigspor for å sikre at det er rask sammenheng mellom overtredelse, pådømmelse og soning, sier justisminister Anders Anundsen (Frp)

SE VIDEO: - Vi har i dag diskutert hvordan vi skal få opp et slags hurtigspor for å sikre at det er rask sammenheng mellom overtredelse, pådømmelse og soning, sier justisminister Anders Anundsen (Frp). Fra 'Dagsnytt 18' mandag 18.11.13.

Lanserer «krimkart» over Oslo

På torsdag denne uka lanserer kommunen og politiet et kart der 41 000 straffesaker fra det siste året i de fire forskjellige bydelene som er med i pilotprosjektet i Oslo er plottet inn.

Selv om det ikke er ventet at kartet har store overraskelser å by på, tror kommunen det blir nyttig sett i lys av tilbakemeldingene fra innbyggerne.

– Spørreundersøkelsen vil bli viktig for å supplere dette kartet og gi et bilde av hva innbyggerne opplever i byen vår, sier Guri Melby, som er samferdsel- og miljøbyråd i Oslo (V).

– Med tanke på ransbølgen den siste tiden er det kanskje særlig viktig at vi får mer kunnskap om hva som foregår i boligområdene utenfor sentrum, slik at politiet også kan være til stede i andre deler av Oslo.

TNS Gallup skal utføre undersøkelsen, og til neste år håper kommunen å inkludere alle Oslos 15 bydeler.

Ekstraordinært møte i Politirådet

Byrådsleder Stian Berger Røsland og politimester Hans Sverre Sjøvold innkaller til et ekstraordinært møte i Politirådet onsdag 20. november kl. 12.00 på politihuset på Grønland. Tema for møtet blir de mange personranene som har skjedd de siste dagene.

Politirådet møtes normalt kvartalsvis, og består av kommunens og politiets toppledelse. Rådet ledes av byrådsleder Stian Berger Røsland og er et koordineringspunkt mellom kommunens og politiets ressurser.

Ordfører Fabian Stang (H) reagerer sterkt på alle ranene og sier at situasjonen er helt uakseptabel. Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) mener Stang nå må sette makt bak ordene, og viser til at Høyre har styrt byen i 17 år, og at det har vært ransbølger også tidligere.