Hopp til innhold

Assad avviser sivile buffersoner

I ett av sine sjeldne intervjuer avviser Syrias president Bashar al-Assad Tyrkias forslag om demilitariserte buffersoner som en del av løsningen for Syria.

I ett av sine sjeldne intervjuer avviser Syrias president Bashar al-Assad Tyrkias forslag om demilitariserte buffersoner som en del av løsningen for Syria.

I forkant av intervjuet med Bashar al-Assad som skal sendes på syrisk TV i kveld. Har de laget denne forhåndsomtalen med musikk.

– Jeg tror ikke buffersoner er praktisk mulig, selv ikke for de landene som er fiendtliginnstilt overfor Syria, sa Assad til syrisk statlig TV i dag, med en klar henvisning til nabolandet Tyrkia som tidligere har lansert ideen om demilitariserte buffersoner, eller sikre områder der sivile kan søke beskyttelse i den nå 17 måneder lange borgerkrigen.

– Situasjonen er bedre

Assad er optimistisk og tror hans militære styrker vil slå tilbake opprøret som har herjet landet. Det vil bare ta litt lenger tid en først planlagt, ifølge ham selv.

Situasjonen i Syria er bedre nå, men vi trenger mer tid til å vinne kampen mot opprørene, fortalte han TV-stasjonen.

– Syria er involvert i en regional og global kamp. Situasjonen er bedre nå, men ikke løst. Jeg mener det syriske folk har skjebnen i sine egne hender, sier Assad, som har lovet å bekjempe opprørene han omtaler som islamistiske terrorister.

– Må innføre flyforbud

I dag innrømmet også Frankrikes utenriksminister at en slik demilitarisert buffersone er veldig vanskelig og umulig uten innføring av flyforbudsoner i enkelte deler av landet.

– Vi vurderer dette, men det er veldig komplisert. Dette er heller ikke noe vi kan gjøre uten samarbeid med tyrkerne og andre land, sier Laurent Fabius til nyhetsbyrået AFP.

– Vi ønsker å gå videre, og bidra til å styrte Assad-regimet så fort som mulig, sier Fabius, som understreker at Frankrike ikke vil bidra i en militær intervensjon uten støtte fra FNs sikkerhetsråd. Et råd der Russland og Kina foreløpig har satt seg på bakbeina og nektet all mulig fremdrift.

Selvrens

Assad latterliggjør i fjernsynsintervjuet avhopperne fra sitt eget regime og betegner det som «selvrens» både for regjeringen og landet.

Blant dem som har vendt regimet ryggen de siste månedene, er tidligere statsminister Riad Hijab og Assads barndomsvenn, general Manaf Tlass.

Assad hyller de syriske sikkerhetsstyrkene for deres «heroiske» innsats mot de væpnede opprørerne og mener fortsatt å ha folkets støtte.

Initiativ fra Iran

Litt lenger øst i Teheran har Den alliansefrie bevegelsen vært samlet til møte, og vertslandet Iran har lansert seg selv som fredsmegler i konflikten.

– Den syriske presidenten sier han stoler på Iran og ønsker alle iranske forsøk velkommen, sa Alaeddin Boroujerdi etter et møte med Assad i Damaskus tidligere denne uken. Også Egypts nyvalgte president Mohammed Morsi ønsker at landet spiller en mer aktiv rolle sammen med Iran, Tyrkia og Saudi Arabia.

Samtidig som Assad og andre statsledere snakker fortsetter kampene på bakken i områdene rundt Aleppo og i Damaskus.

I går ble 27 mennesker drept etter et bombeangrep mot et begravelsesfølge i Damaskus, og ifølge øyenvitner skal så mange som 150 ha blitt såret i angrepet.

Tidligere på dagen ble det rapportert om 60 døde i et annet luftangrep i en forstad til hovedstaden.

I alt er rundt 25.000 mennesker mistet livet og rundt 2 millioner har blitt hjemløse i den 17 måneder lange konflikten. I alt har over 290.000 flyktet til nabolandene.

SISTE NYTT

Siste nytt