Hopp til innhold

– Må handle raskt for å unngå miljøkatastrofe

Letingen etter overlevende fra cruiseskipet «Costa Concordia» er gjenopptatt. Samtidig frykter den italienske miljøvernministeren at olje skal tilgrise den toskanske kysten.

Costa Concordia

GJENOPPTAR LETING: I formiddag ble alt redningsarbeidet stanset på på grunn av dårlig vær og at ulykkesskipet var i bevegelse.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Per nå er seks personer bekreftet omkommet, og rundt 15 skal være savnet etter skipsforliset utenfor Italia fredag.

Mandag formiddag måtte søket etter de savnede stanses på grunn av dårlig vær i området, men letingen skal nå være gjenopptatt.

– Det er en storm på vei som gjør det umulig å arbeide, sa Rodolfo Raiteri i den italienske kystvakta til AFP tidligere i dag.

Skipets bevegelser skaper også trøbbel for redningsmannskapene, og letearbeidet vil nå bare foregå i dagslys, melder Reuters.

Full stans i redningsarbeid

I formiddag varslet den italienske TV-kanalen TVCOM24 at ulykkesskipet rører på seg, og at dykkere som leter etter savnede derfor måtte evaukeres. All leting etter de rundt 15 savnende ble derfor stanset på ubestemt tid.

– Skipet skled ni centimeter vertikalt og 1,5 centimeter horinsontalt. Vi evakuerte umiddelbart, sier en talsmann for brannvesenet, Luca Cari til Reuters.

– Dette er noe vi har vært redde for at skulle skje, sier Cari.

Redningsaksjonen er ifølge mannskapet svært farlig fordi skipsdekkene er snudd nærmest i 90 graders vinkel. I tillegg er det fare for at hele skipet skal skli ned fra skjæret og synke flere hundre meter ned til havbunnen.

– Forholdene inne i skipet er katastrofale, korridorene er stappfulle av gjenstander. Men man vet aldri, inne i denne labyrinten kan det være luftlommer der noen kan ha overlevd, sier Giglios ordfører Sergio Ortelli.

– Økologisk bombe

Clini

- KATASTROFE: I et intervju med La Stampa uttalte Clini at en oljelekkasje i området vil være en «katastrofe».

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

I dag advarte miljøvernminister Corrado Clini om at det «hastet» å handle for å unngå en miljøkatastrofe som følge av at cruiseskipet «Costa Concordia» havererte utenfor ferieøya Giglio fredag den 13.

Ifølge Clini utgjør skipet «en stor risiko for miljøet».

Skipet skal ha gått på grunn i et område som har et sensitivt havmiljø.

I et intervju med La Stampa uttalte Clini at en oljelekkasje i området vil være en «katastrofe».

– Fartøyet har store oljereserver. Drivstoffet kan synke ned til havbunnen og gjøre store ødeleggelser, sier miljøvernministeren.

Den lokale ordføreren i Giglio uttalte også at han var redd for at ulykkesskipet er en «økologisk bombe».

(VIDEO: Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Stanser redningsarbeid

BLÅSER OPP TIL STORM: Uvær og fare for at ulykkesskipet skulle synke førte til at redningsmannskapene måtte stanse søket på ubestemt tid mandag ettermiddag.

– Ingen lekkasje foreløpig

Ifølge selskapet som eier skipet, skal det være 2300 tonn med drivstoff om bord i «Costa Concordia», men at det foreløpig er det ingen tegn til noen lekkasje.

Direktøren for selskapet Costa Crociere hevder cruise-skipet ikke har noen sikkerhetsproblemer, men at havariet skyldes at kapteinen sviktet da han valgte en ny kurs, som ikke var godkjent fra selskapets side.

– Hvis det hadde vært et teknisk problem, så ville det ha utløst en alarm, sa Pier Luigi Foschi under en pressekonferanse i dag.

Samtidig som han la hele skylda på kapteinen, roste han skipets mannskap som helter.

SISTE NYTT

Siste nytt