Hopp til innhold

Skal ha blitt tvunget til å drepe hverandre i «gladiatorkamper»

Narkokartellene i Mexico har utvidet sine grusomme torturmetoder. Det kommer fram i et intervju med en høytstående mafiaboss.

San Fernando

Lik blir hentet fra en massegrav i San Fernando 8. april i år. Ifølge politiet ble ofrene utsatt for stump vold mot hodet. En høytstående mafiaboss i Mexico sier at ofrene måtte kjempe for livet i en 'gladiatorkamp'.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

massegrav

Et lik blir løftet opp fra en massegrav i Durango i Mexico 20.april 2011. 30 andre lik ble hentet opp fra samme massegrav.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Under forutsetningen om at han ikke blir identifisert, lot den meksikanske mafiabossen seg intervjue av nettavisen Houston Chronicle. I intervjuet hevder han å avsløre en ny tortureringsmetode utført på mennesker, i regi av narkotikabander.

– Dreper for underholdning

Kvinner blir voldtatt, lik blir funnet med syre i magesekken, og lik blir funnet med avkappet hode. Blodbadet mellom narkokarteller i Mexico er velkjent verden over.

De nye metodene, ifølge narkobaronen, går ut på å tvinge ofre til en såkalt «gladiatorkamp», der den som står igjen til slutt får leve. Ofrene får tildelt hammere, kjepper, og andre gjenstander, som de er nødt til å drepe hverandre med.

Narkolederen sier at den morbide leken er ment for å underholde lederne av de kriminelle gjengene, og at de selv griper inn og deltar.

Ofrene for disse kampene er trolig blant hundrevis av mennesker som har blitt funnet i massegraver de siste månedene, sier han.

– De kutter personer i biter, uttalte mafiabossen til avisen.

– De ønsker å skremme

Myndighetene i Mexico har bekreftet at 72 personer funnet i massegraven i San Fernando mest sannsynlig døde av stump vold mot hodet. Disse ofrene lenkes også til gladiatorkampene.

Mange mennesker har den siste tiden blitt kidnappet om bord i busser rundt om i Mexico, og deretter forsvunnet sporløst.

– Narkokartellene utfører slike voldshandlinger fordi de ønsker å skremme motstanderne, men terrorisering av sivilbefolkningen er realiteten, sier Mexico-kjenner Morten Løtveit, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark til NRK.no.

– Tilfeldige ofre

Om lag 37.000 mennesker er drept i krigen mellom narkokartellene, og mellom narkokartellene og myndighetene siden president Felipe Calderón innledet en offensiv mot narkotikatrafikken i desember 2006.

Sivile blir tilfeldige ofre i kartellenes væpnede oppgjør. De militære styrkene og politiet er også blitt kritisert for overgrep mot sivile.

– Narkokartellene kjemper mot politiet og militære styrker, og de kjemper mot hverandre. De torturerer og henretter hverandres medlemmer på groteske måter, sier Løtveit.

– Samtidig har sivile, særlig migranter fra Mellom- og Sør-Amerika, vært utsatte for kidnappinger og drap, legger han til.

Kart over områder USA advarer mot i Mexico

Kartet viser hvilke områder i Mexico som er mest utsatt for vold og narkokarteller. Myndighetene i USA advarer mot å reise til disse stedene.

Foto: NYDI/Grafisk

Blodbad langs grensen

Fjoråret har så langt vært det voldeligste året med over 15. 000 drepte mennesker.

– Narkokrigen er veldig regionalt avgrenset, til noen delstater nær grensen mot USA, og langs Stillehavskysten. Det er ikke bare i Mexico by, slik mange ville trodd, sier Løtveit.

Politiet i Mexico sin forklaring på hvordan voldelighetene kan skje, er at de ikke har nok mannskaper eller bra nok utstyr til å hamle opp med de store narkobandene.

– Sinaloa-kartellet ser ut til å være det største og mest effektive av de organiserte narkonettverkene i Mexico, og noen eksperter spør seg om de snart vil være fullstendig dominerende i Mexico, sier Løtveit.

Sinaloa-kartellet er en samarbeidende gruppe av narkobander. Løtveit sier at det likevel er flere land i Latin-Amerika som har høyere drapsrater enn Mexico.

– I mange deler av Mexico merker man relativt lite til narkotikakrigen, bortsett fra i nyhetsoverskriftene, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt