Hopp til innhold

Nick Clegg: – Ekstraordinært alvorlige beskyldninger

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg reagerer kraftig på Wikileaks-avsløringene fra Irak, og sier han forventer et svar fra amerikanske myndigheter.

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg

– Jeg vil tro at den amerikanske regjeringen vil ønske å komme med sitt eget svar. Det er ikke opp til oss å fortelle dem hvordan de skal gjøre det, mener Clegg, som leder partiet Liberaldemokratene.

Foto: Ap

– Vi kan klage på måten disse lekkasjene kom på, men jeg mener selve beskyldningene er ekstraordinært alvorlige. De er ubehagelige å lese om og de er svært alvorlige, sier Clegg til BBC.

Sent fredag publiserte varslernettstedet Wikileaks 400.000 hemmeligstemplede amerikanske militære dokumenter fra krigen i Irak.

LES OGSÅ: Hemmelig ordre lot USA overse overgrep
LES OGSÅ:
Mer enn 66.000 sivile drept i Irak

FILES-US-POLITICS-DEFENSE-MULLEN

USAs forsvarssjef, general Mike Mullen, mener Wikileaks setter amerikanske liv i fare.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Visestatsministeren mener at folk nå venter på et offisielt svar fra amerikanske myndigheter etter det han kaller «sjokkerende» beskyldninger mot USA og koalisjonsstyrker.

– Jeg vil tro at den amerikanske regjeringen vil ønske å komme med sitt eget svar. Det er ikke opp til oss å fortelle dem hvordan de skal gjøre det, mener Clegg, som leder partiet Liberaldemokratene.

LES OGSÅ: Kamphelikoptre angrep sivile
LES OGSÅ:
Hundrevis drept på kontrollposter

– Ekstremt seriøst

– Alt som antyder at de grunnleggende spillereglene for krig og konflikt har blitt brutt, eller at tortur på en eller annen måte har blitt brukt, er ekstremt seriøse og må ses på, sier visestatsministeren.

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømte allerede fredag offentliggjøringen av krigsdokumentene. Forsvarssjef, general Mike Mullen, mener publiseringen setter liv i fare.

LES OGSÅ: Clinton fordømmer Wikileaks
LES OGSÅ:
Forsvarssjef kritisk til Wikileaks

Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømte fredag kveld offentliggjøringen av krigsdokumentene.

Foto: DENNIS COOK / AP

Ingen fra amerikanske myndigheter har så langt svart på de alvorlige beskyldningene i seg selv.

– Folk vil ha svar

– Folk vil ønske å høre hva svaret er på disse svært, svært alvorlige anklagene, som er av en slik natur at jeg tror alle vil synes de er nokså sjokkerende, legger han til.

LES OGSÅ: Irak lover å granske påstander om tortur

Clegg, som leder partiet Liberaldemokratene, sier han mener Storbritannias beslutning om å delta i den amerikanskledede invasjonen av Irak i mars 2003 var ulovlig.

Liberaldemokratene sitter i regjering sammen med De konservative i Storbritannia.

LES OGSÅ: – Det handler om å vise sannheten

SISTE NYTT

Siste nytt