Hopp til innhold

Ryddesjau før topplederne kommer

En milliard kanadiske dollar – godt over 6 milliarder norske kroner - er prislappen for å arrangere helgens møter i G8 og G20 i Toronto i Canada.

Toronto før G20-møte

Rundt konferansesenteret hvor G20-møtet skal arrangeres i Toronto, er det en jernring med politifolk.

Foto: Anders Tvegård / NRK

G20: Anders Tvegård
Foto: NRK

I ettermiddag samles statslederne for G8-landene for å diskutere hvordan verdensøkonomien skal komme igang igjen. Og i helgen utvides møtet til hele G20-gruppen.

Byen Toronto er i ferd med å bli snudd på hodet - slik det er blitt når representanter for verdenssamfunnet rykker inn et sted.

20.000 politifolk skal sørge for ro og orden - det er flere politifolk enn vanlige innbyggere i Torontos gater.

Rundt finansdistriktet i Canadas største by, er det satt opp stål og betongbarrikader. Vinduer er blokkert, vannbassengene er tømt, den lille evige flammen er midertidig slukket.

Toronto

Store politistyrker er ute på gatene for å passe på byen.

Foto: Anders Tvegård

De siste parkeringsautomatene demonteres mens helikopter henger i lufta og politihester patruljerer gatene.

- Galskap

- Vi får ta vår del, sier en av Torontos syklister til NRK.

Hun har som så mange andre, vært nysgjerrig på å se byen endevendes før delegasjonene overtar alt de neste timene.

Mens en forretningsmannen som også NRK møter på gaten, er ikke særlig begeistret for det han kaller galskap. Kontoret hans er så godt som isolert.

Toronto

Gitter er rett og slett senket ned på flere bygninger, for å hindre adgang - og hærværk.

Foto: Anders Tvegård

De 2,5 millioner innbyggerne i Toronto som kan arbeide hjemmefra gjør heller det disse toppmøtedagene, fremfor å ta seg rundt fortet.

Politiet er på tå hev og har de siste dagene arrestert flere mistenkt for å forsøke å sabotere toppmøtet. Blant annet føreren av en bil lastet med gassbeholdere og en motorsag, og et par i et hjem mistenkt for å ha oppbevart eksplosiver og planlagt et bombeangrep.

Det er ventet protester som ved alle toppmøter. De varslede demonstrasjonene får ikke holdes nærmere konferansesenteret enn en kilometer.

Kommer i kveld

Etter å ha diskutert sikkerhetsproblemer og hvordan FNs tusenårsmål skal komme tibake på sporet på et hotell Huntsville, et avsidesliggende, naturskjønt hytteområde to timer unna Toronto, kommer statslederne Barack Obama, Dmitrij Medvedev, Naoto Kan, Nicolas Sarkozy, David Cameron, Angela Merkel, Silvio Berlusconi og Stephen Harper til byen i kveld.

Toronto

Arbeidsløse amerikanere er ønsket til protest, skal man tro skiltene som er satt ut.

Foto: Anders Tvegård

Under helgen skal G8-lederne diskutere videre sammen med G20, lederne for landene med verdens sterkeste og største økonomier.

Europas gjeldskrise, reguleringer og vekst i finansmarkedene står øverst på dagsordenen.

Og Canada som vertsnasjon har satt høye mål.

Når utstyret pakkes ned søndag kveld, skal det ligge en konkret plan på bordet for å løfte verden ut av den finansielle krisen. Og forhåpentligvis har ikke møtet druknet i bråk.

SISTE NYTT

Siste nytt