Hopp til innhold

Viktigere å være pen enn glad

Unge jenter blir syke og ulykkelige av den økende seksualiseringen i media og populærkultur, slår ny rapport fast.

Christina Aguilera
Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Rapporten, som er gjennomført av American Psychological Association (APA), bekrefter langt på vei det blant annet kjønnsforskere, pedagoger og feminister lenge har påstått om kvinnebildet, skriver danske Politiken.

Negativ innflytelse

Unge jenter påvirkes ofte negativt av det stereotype kvinnebildet som mediene ofte fremstiller. Det gir jenter et urealistisk og forvrenget syn på den kvinnelige seksualitet og kvinnekroppen.

Når barn og unge jenter ser artisten Christina Aguilera vrikke seg på scenen og på fjernsyn, påvirker det ofte deres bilde av det å være kvinne, konkluderer rapporten.

Kvinnen objektiviseres, og hun skal være sexy og tynn, og det er utseende som er viktig. Forskerne av rapporten forbinder derfor fremstillingen av kvinnen sammen med utviklingen av spiseforstyrrelser og psykiske lidelser.

- Foreldrene må ta ansvar

Ifølge ekspertene må foreldrene, i likhet med mediene, ta ansvaret for at utseende og seksualisering har blitt så sentralt i samfunnet.

Foreldre sender et signal til de unge om at et viktig mål for kvinner er å være attraktive. Noen lar endog deres unge døtre få kosmetiske operasjoner for å bli penest mulig, påpeker rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt