Hopp til innhold

Vil straffe muslimer som konverterer til andre religioner

Myndigheter i Saudi-Arabia vil straffe menn som får kvinner til å konvertere til kristendommen.

Muslimsk bønn i Mekka

Hvert år reiser omkring 2 millioner mennesker fra hele verden på pilgrimsreise til Saudi-Arabia og den hellige byen Mekka. I Saudi-Arabia, som regnes for å være fødestedet til islam, er det forbudt å forlate sin tro.

Foto: PARIVARTAN SHARMA / Reuters

En domstol i Saudi-Arabia har dømt to menn til piskeslag og fengsel for å ha fått en kvinne til å konvertere til kristendommen og for å ha hjulpet henne med å rømme fra det konservative, muslimske kongedømmet i Midtøsten opplyste den arabiske avisen, Saudi Gazette mandag.

Nå vil saudiarabiske myndigheter gjøre det lovlig å straffe menn som får kvinner til å konvertere fra sin islamske tro, skriver nettavisen The Irish Times.

Den ene av de to mennene, er libaneser, er dømt til seks års fengsel og 300 piskeslag for å ha fått kvinnen til å konvertere.

Den andre er saudiaraber, og er dømt til to års fengsel og 200 piskeslag for å ha hjulpet den samme kvinnen med å rømme til utlandet. Begge mennene vil anke dommen.

Forbudt å forlate sin tro

I Saudi-Arabia, som regnes for å være fødestedet til islam, er det forbudt å forlate sin tro. Praksisen kalles for apostasi, som betyr frafall.

I denne sammenhengen brukes det om frafall fra troen innenfor en gitt religion, og det er normalt et uttrykk som brukes av religionsutøvere om de som velger å bryte ut av religionen.

Det er også ulovlig å få noen til å konvertere til andre religioner eller å praktisere andre religioner åpenlyst.

Dommere har stort spillerom i hvordan de tolker Sharias lover i islam. Dommerne er heller ikke pliktige til å følge retningslinjer eller noen form for lovgivende system. Det er lovlig med både dødsstraff og fysisk avstraffelse i landet.

«Hjernevasket»

Saken kom frem i fjor etter at kvinnens familie hevdet at hun hadde blitt «hjernevasket» av kollegaer i forsikringsselskapet hun jobbet for, og at de hjalp henne med å rømme fra Saudi-Arabia gjennom Bahrain ved hjelp av falske dokumenter.

Kvinnen, hvis navn foreløpig ikke er offentliggjort, fikk asyl i Sverige i fjor, ifølge avisen.

Justisdepartementet I Saudi-Arabia har ikke vært tilgjengelige for kommentar om saken.

SISTE NYTT

Siste nytt